Concediul maternal se reduce la un an din 2011

Perioada de concediu de crestere a copilului si valoarea indemnizatiei raman neschimbate pentru cei 198.000 de parinti care sunt deja in plata, insa viitoarele mame vor avea un singur an de concediu platit si posibilitatea de a intra in concediu fara plata daca vor sa stea acasa, sa-si creasca nou-nascutul. Acestea au fost deciziile Guvernului, adoptate prin Ordonanta de Urgenta si anuntate de premierul Emil Boc. Executivul mai promite ca in 2011 se va ocupa si de cresterea numarului de crese.

Din 2011, perioada de acordare a indemnizatie de crestere a copilului va fi redusa de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei. Limita minima a indemnizatiei ramane in ambele cazuri de 600 de lei, iar limita maxima de 3.400 de lei. Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului dar fara plata, urmand sa primeasca o prima de 500 de lei pe luna daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an.

“Pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesara, astfel incat, incepand cu anul urmator sa poata exista locuri suficiente in crese pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca sau la sfarsitul celor douasprezece luni de concediu care vizeaza cresterea copilului”, a declarat Boc.

Sursa: Jurnalul National, Foto: Stiride10.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns