Bugetul pe 2011 pune in pericol sistemul de sanatate, avertizeaza APSR

Reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania (APSR) anunta faptul ca noul proiect de lege a bugetului de stat pentru sanatate pe 2011, pune in pericol sistemul de sanatate. Potrivit APSR, in acest proiect, principala problema o reprezinta restrangerea contributiei de stat la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate cu aproximativ 90% in 2011.

“Cu toate ca ocrotirea sanatatii si asigurarea igienei este garantata prin Constitutie, sumele alocate de la bugetul statului pentru sanatate in ultimii ani au scazut pana la limite care plaseaza Romania pe ultimul loc in ceea ce priveste contributia statului la sanatatea publica. Situatia este cu atat mai grava cu cat cotele previzionate de contributie la FNUASS, prevazute in buget la capitolul venituri, sunt fonduri incerte in conditiile scaderii veniturilor din salarii, contextul economic actual ducand la restrangerea activitatii economice si a numarului de contribuabili”, se arata intr-un comunicat de presa al aliantei.

Fonduri mai mici au fost depistate de APSR in ceea ce priveste produsele si serviciile de sanatate, unde se constata o descrestere a bugetului alocat pe 2011 fata de anii trecuti. Astfel, pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice si dispozitive medicale diminuarea este de 2,77 %, pentru serviciile medicale in ambulator de 4,30% si pentru serviciile medicale din unitatile medicale cu paturi bugetul este mai mic cu 11,59%.

“Proiectarea acestui buget a fost facuta fara temeiul unei analize corespunzatoare asupra starii de sanatate a populatiei, fara o evaluare a consecintelor in planul infrastructurii sistemului de sanatate din Romania (mai cu seama in ceea ce priveste resursele umane) si fara o evaluare reala a nevoilor minime de finantare, tinand cont de obligatiile constitutionale ale statului roman. Consideram necesara realizarea unui audit privind impactul subfinantarii cronice asupra starii de sanatate si a sperantei de viata a populatiei.”, au mai precizat reprezentantii APSR.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Headline.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns