Alianta pentru Sanatate: Cseke Attila ar trebui sa sprijine cresterea bugetului Sanatatii la 5% din PIB

Reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania ii solicita Ministrului Sanatatii sa sprijine cresterea la 5% din PIB a bugetului Sanatatii, solicitand, in acelasi timp, membrilor Parlamentului sa aprobe propunerea legislativa de majorare a bugetului.

“Ar fi normal ca propunerea membrilor comisiilor parlamentare, venita in ceasul al doisprezecelea, sa treaca in plenul Parlamentului, astfel ca amendamentul sa nu fie doar o masura populista menita sa ne amageasca inca o data. Ocrotirea sanatatii si asigurarea igienei este garantata prin Constitutie, fiind momentul ca aceasta prevedere sa fie pusa in practica, in conditiile in care in ultimii zece ani Romania a avut cea mai mica pondere din PIB alocata pentru sistemul de sanatate la nivel european. De asemenea, speram ca domnul Cseke Attila, ministrul Sanatatii, sa raspunda apelului nostru si sa fie solidar si responsabil, in primul rand pentru interesele populatiei privind asigurarea sanatatii publice, sa sustina si sa-si impuna punctul de vedere cu privire la adoptarea acestui buget pentru sanatate luand in calcul si amendamentul”, a declarat Cristian Hotoboc, presedinte al Aliantei pentru Sanatate din Romania, prin intermediul unui comunicat de presa.

Reprezentantii Aliantei atrag atentia ca Romania aloca unul dintre cele mai mici bugete Sanatatii, comparativ cu celelalte state din Europa. In 2008, tarile Uniunii Europene au alocat in medie circa 8,3% din PIB pentru Sanatate, in crestere comparativ cu 1998, cand media bugetelor a fost de 7,3% din PIB. “Raportul alocarii bugetului de sanatate in 2008 a tarilor europene a variat de la aproximativ 6% in Cipru si Romania la mai mult de 11% din PIB in Franta. Aceasta situatie se compara cu 16% in Statele Unite. Printre alte tari europene, Elvetia, Austria, Germania si Belgia au alocat toate mai mult de 10% din PIB bugetului de sanatate. In ceea ce priveste cheltuielile publice pentru sanatate din PIB, tarile europene au cheltuit in medie 6,2%, variind de la un nivel record de 8,7% in Franta, la minimele de 2,4% si 4,1% in Cipru si Turcia, respectiv”, se mai arata in comunicat.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Pulsmedia.eu.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns