Seful OMS in Romania: “Tinerii cu dizabilitati nu au sanse la angajare sau la scoala”

Copii ascunsi de parinti pentru a nu le strica imaginea, refuzul nejustificat al angajatorilor si profesorilor sunt principalele probleme ale persoanelor cu dizabilitati intelectuale, potrivit sefului delegatiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, Victor Olsavski.

“Categoric sunt discriminati (copiii cu dizabilitati intelectuale-n.red.). Angajatorii nu inteleg ca sunt persoane cu dizabilitati intelectuale care pot sa lucreze. Oricare alti tineri cu dizabilitati intelectuale care merg la un angajator nu primersc nicio sansa. Este o mentalitate generala. Nu vorbesc doar de Romania”, a declarat Olsavski.

Copiii cu dizabilitati intelectuale reprezinta in continuare unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din societate. Fenomene precum discriminarea si neglijarea sunt in continuare frecvent intalnite in toata Europa. Dizabilitatile intelectuale afecteaza aproximativ 5 milioane de copii si tineri din regiune, majoritatea traind in statele mai sarace. Mai mult de 300.000 traiesc in institutii, adesea pentru toata viata. Daca nu se iau masuri urgente, numarul acestora se asteapta sa creasca cu aproximativ 1% pe an, in urmatorii 10 ani.

Sursa: Puterea, Foto: qmagazine.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns