Salariile rezidentilor ar putea fi majorate, potrivit Ministerului Sanatatii

Ministrul Sanatatii le promite rezidentilor salarii mai mari chiar cu 70%. Celor care nu au promovat concursul de rezidentiat, Cseke Attila le propune sa ajute medicii din sectii sau sa faca garzi, ca sa acopere deficitul din spitale. Pe de alta parte, in timp ce in acest an au fost scoase la concurs mai multe locuri si posturi, pe liste s-au inscris mai putini candidati decat anul trecut. Cei mai multi candidati, respectiv 4.318 din total, s-au inscris pentru locurile si porturile scoase la concurs in domeniul medicina, 701 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul de 111 vor sustine specialitatea in farmacie.

In sesiunea de anul acesta a examenului national de rezidentiat, dintre cele 3.505 de locuri si posturi scoase la concurs, 2.740 sunt locuri pentru medicina, 175 sunt locuri pentru medicina dentara, iar 69 pentru farmacie. La acestea se adauga cele 469 de posturi scoase la concurs pentru medicina si 52 de posturi pentru farmacie. Ocuparea locurilor in specialitate se va face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidentiatul pe post, clasificarea se va face pe fiecare post in parte. “Atentia noastra se indreapta pentru medicii tineri si cautam diverse solutii pentru a-i aduce mai repede in sistem si pentru a-i pastra aici. O masura ar fi aceea a dreptului limitat de libera practica sau cea a cresterii veniturilor medicilor tineri”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca, in noul pachet legislativ ce va fi definitivat in aceasta perioada, dreptul limitat de practica pe anumite competente, stabilite cu avizul Colegiului Medicilor din Romania. Astfel, tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi angajati dupa ce termina facultatea ca ajutoare in anumite sectii, la unitatile de primiri urgente sau in cabinetele medicilor de familie. Ei vor putea lucra sub indrumare, fara a avea insa dreptul la parafa sau semnatura.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Radicalonline.info.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns