Primul ficat artificial din celule stem, creat de cercetatorii britanici

Oamenii de stiinta au reusit sa produca o versiune la scara mica a ficatului uman in laborator, utilizand celule stem. Acest succes creste speranta cercetatorilor din intreaga lume ca in viitor ficatul uman ar putea fi produs la scara larga in laborator, chiar daca acest lucru ar putea deveni realitate abia peste multi ani.

Echipa de cercetatori britanici care a realizat experimentul a declarat ca descoperirea reprezinta “o dezvoltare extrem de interesanta”, precizand insa ca nu sunt siguri daca vor reusi sa creeze in acest mod un intreg ficat functional.

Cererea de ficaturi pentru transplant depaseste cu mult la nivel mondial numarul organelor disponibile, iar in ultimii ani cercetatorii au incercat sa utilizeze terapiile prin celule stem pentru a evita insuficienta hepatica.

Desi celulele stem au capacitatea de a produce diverse tipuri de tesuturi existente in corpul uman, crearea unui organ tridimensional din astfel de celule ramane deocamdata un proiect extrem de dificil.

Sursa: BBC News, Foto: Linksambulance.co.uk.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “Primul ficat artificial din celule stem, creat de cercetatorii britanici”

  1. Ion Tcaci A spus:

    Rusii au anuntat crearea “ficatului artificial” similar “rinichiului artificial” , o sedinta de detoxifiere dureaza aproximativ doua ore, o sansa pentru pacientii ce sufera de insuficienta hepatica…

Lasa un raspuns