Peste un milion de romani, afectati de BPOC

Cel putin un milion de romani sufera de bronsita cronica obstructiva (BPOC), iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus, mai putin de 50% dintre pacienti beneficiind de o spirometrie in ultimul an, potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Pneumologie. BPOC este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere, care se manifesta prin dispnee, tuse cronica si alte probleme respiratorii, arata un comunicat al Societatii Romane de Pneumologie.

Bronsita cronica obstructiva afecteaza 2010 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la trei milioane de oameni pe an. Este o boala pana recent necunoscuta, dar care in urmatorii zece ani va deveni a treia cauza de deces in lume. In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus.

BPOC este o boala sub-diagnosticata. Studii recente arata ca intre 25-50% dintre persoanele care sufera de BPOC si a caror boala este evidenta clinic (cu semne si simptome) nu stiu ca au aceasta boala. In plus, de cele mai multe ori, in stadiile incipiente BPOC nu este o boala usor de recunoscut. Explicatia vine in principal din specificul evolutiei acestei boli: simptomele nu apar brusc, ele apar si se agraveaza treptat si pacientul ajunge sa considere si sa accepte ca fiind normale tusea cronica sau dispneea usoara, punandu-le pe seama imbatranirii sau ca o consecinta fireasca a fumatului.

Sursa: Mediafax, Foto: Adevarul.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns