Patru din zece romani nu vor sa doneze organe dupa deces

Lipsa informatiilor corecte, perspectivele religioase si neincrederea in medici ingroasa listele de asteptare ale celor care au nevoie de transplant. Patru din zece romani declara ca nu sunt de acord sa-si doneze un organ dupa deces, iar 29% ca sunt indecisi. De asemenea, 35% dintre cei chestionati nu ar fi de acord ca un membru decedat din familia lor sa-si doneze un organ si cam tot atatia spun ca nu stiu cum ar proceda daca ar fi pusi intr-o astfel de situatie. Ca termen de comparatie, 83% dintre suedezi ar fi de acord sa-si doneze organele dupa moarte, la fel si 72% din finlandezi si belgieni.

Aproape jumatate dintre romanii care refuza donarea de organe spun ca nu stiu sa-si motiveze decizia, in timp ce 15% afirma ca nu au incredere in sistemul medical. 17% ofera motive religioase pentru refuzul de a dona organe. Acestea sunt rezultatele unui Eurobarometru realizat anul trecut, la cererea Comisiei Europene, pe un esantion de 1.000 de romani si prezentat saptamana trecuta la Bruxelles. La cercetare au participat aproape 27.000 de cetateni din cele 27 de state membre UE. In jur de 76% dintre romanii care au participat la sondaj spun ca nu au discutat niciodata cu familia despre donarea de organe sau despre transplant, iar 73% nu cunosc legislatia privind aceste proceduri. Olandezii au cele mai multe discutii in familie despre transplantul de organe, 74% dintre ei vorbind cu rudele despre acest subiect, urmati de suedezi, cu un procent de 62%.

Rezultatele studiului sunt insa contrazise de unii specialisti romani. “Am vrut sa dau in judecata firma din Romania care a facut studiul in 2006 pentru modul in care a cules datele. E pacat ca o firma care habar nu are ce inseamna transplant sa trimita date pentru un Eurobarometru. Un asemenea studiu nu se face pe strada sau la piata. Realitatea in populatie e alta: romanii accepta donarea de organe. Anul acesta am identificat cel mai mare numar de donatori de pana acum, aproape 70. Din familiile cu care au discutat cei sase coordonatori de transplant, sub 20% ne-au refuzat”, potrivit lui Victor Zota, coordonator national de transplant in cadrul Programului National de Transplant, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Transplant, care a precizat ca in Romania exista 3,5 donatori la un milion de locuitori. In Romania exista sase coordonatori de transplant inclusi in Programul National de Transplant, in timp ce in Spania numarul lor ajunge la circa 1.000.

Sursa: Romania Libera, Foto: 62mileclub.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns