O enzima care opreste imbatranirea celulelor, descoperita de cercetatorii americani

Secretul “tineretii eterne”, o enzima care opreste efectele imbatranirii asupra organelor interne, a fost descoperit de cercetatorii americani de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston. Oamenii de stiinta americani au folosit o anumita enzima in teste efectuate pe soareci, pentru a opri efectele pe care procesul de imbatranire le are asupra organelor interne.

Dupa ce va fi pusa la punct, procedura va putea fi utilizata si pe pacienti umani, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa ramana totdeauna tineri si sanatosi. Prin activarea respectivei enzime, procesul de degenerare a celulelor a fost inversat, dupa doar patru saptamani, in cadrul testelor de laborator efectuate de specialistii americani.

Studiul cercetatorilor americani s-a concentrat asupra telomerilor. Telomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice care se gasesc in toate celulele si care au rolul de a proteja cromozomii. Mai precis, telomerii sunt fragmente de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a impiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a intarzia procesul imbatranirii. Pe masura ce oamenii imbatranesc, telomerii devin din ce in ce mai scurti, celulele nu mai sunt protejate si, in cele din urma, mor. Se estimeaza ca lungimea telomerilor se reduce, in medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unitati structurale.

Sursa: Mediafax, Foto: Science3point0.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns