Medicii de familie ar putea primi mai putini bani pentru pacientii inscrisi pe liste

Medicii de familie vor primi mai putini bani pentru numarul de persoane inscrise pe lista, dar bugetul pentru serviciile acordate bolnavilor va creste, conform proiectului Contractului-Cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011.

Acest proiect prevede ca fondul aferent asistentei medicale primare la nivel national pentru 2011 are structura 60% per capita si 40% per serviciu. In prezent, fondul aferent asistentei medicale primare la nivel national prevede 70% per capita si 30% pentru plata per serviciu.

Potrivit CNAS, motivatia modificarii structurii alocatiei are ca scop cresterea responsabilitatii in ingrijirea eficienta a celor inscrisi pe lista si cointeresarea medicilor de familie in acordarea serviciilor medicale paralel cu dinamizarea activitatii din cabinet.

Proiectul prevede de asemenea suspendarea contractelor de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale pentru nerespectarea de catre furnizori a termenelor de plata a contributiei la FNUASS.

Sursa: Curentul, Foto: Adevarul.it.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

10 Raspunsuri la “Medicii de familie ar putea primi mai putini bani pentru pacientii inscrisi pe liste”

 1. dr STOICA MARIA A spus:

  toata aceste schimbari te lasa fara grai si bani de intretinut dispensarul

  • medicmf A spus:

   Atata timp cat medicii de familie, chiar dupa 10 ani de cand isi desfasoara activitatea in contract cu Casele de asigurari de sanatate, nu vor constientiza nici macar faptul ca nu mai lucreaza la un Dispensar, ci intr-un Cabinet Medical Individual (acesta fiind infintat de insusi medicul titular/reprezentant legal), nu se va putea spera ceva mai bun pentru aceasta categorie de medici. Aceasta institutie, cea a “dispensarului”, a disparut o data cu aparitia Legii asigurarilor sociale de sanatate, chiar daca termenul respectiv mai este folosit si de catre asociatiile profesionale ale m.f., de catre patronatele acestora, de catre DSP/ASP judetene… Daca nici nu ne-am insusit nici macar prevederile legale de infiintare a cabinetelor medicale m.f. (care nu au suferit modificari esentiale in perioada mai sus mentionata), cum putem sa sustinem punctul nostru de vedere in fata decidentilor?! Astfel, totul este “praf in ochi” sau, altfel spus, timp pierdut ca sa “ne dam pe forum”…propria parere…In rest, fara comentarii…Cred ca ma voi limita la aceste randuri. Succes pe mai departe in lupta pentru obtinerea unei finantari cat mai bune pentru “dispensarul Dvs”., stimata colega…

 2. olimpia A spus:

  vreau sa ne desfiinteze sau sa muncim pe gratis

 3. medicmf A spus:

  Daca ne vor desfiinta, vor trebui/incerca sa puna altceva in loc, nu neaparat mai bun…Daca vor dori sa muncim pe gratis, o vor face…Si vor putea sa o faca deoarece, inca, nu stim cine suntem, nu avem o identitate pe care sa o putem sustine in orice circumstanta…Nu avem valori individuale care sa ne reprezinte…Nu suntem in stare sa ne sustinem acele eventuale valori!

  • Ghidcabinet.ro A spus:

   Medicii si toti cei care lucreaza in domeniul Sanatatii ar trebui sa constientizeze faptul ca reprezinta o comunitate, o forta fara de care societatea nu poate functiona. In aceste conditii, ei nu reprezinta simpli prestatori de servicii, ci functioneaza dupa o anumita deontologie specifica, adopta valori care ii diferentiaza de toate celelalte categorii profesionale. Acest lucru nu inseamna insa ca munca lor nu ar trebui platita cel putin la standarde care sa le asigure o viata decenta, si care sa ii convinga sa renunte la ideea de a pleca din Romania. Chiar daca fenomenul migratiei medicilor si cadrelor medicale este unul generalizat in Europa de Est dar si in Europa Occidentala, autoritatile ar trebui sa aiba in vedere gravitatea fenomenului in Romania si consecintele pe care le-ar putea avea acesta pe termen lung pentru societatea romaneasca. Nu e totusi corect ca un numar tot mai mare de angajati in domeniul Sanatatii sa fie nevoiti sa-si paraseasca tara, sa renunte la viata pe care si-au construit-o aici si sa incerce sa o ia de la capat intr-un mediu cu totul nou, plin de provocari si, cu siguranta, strain fata de ceea ce au cunoscut pana acum. Multi dintre ei nu mai au cu siguranta rabdarea sa faca acest lucru.

   • ela A spus:

    Se pare ca traim un scenariu bine pus la punct de minti diabolice.

    Se vrea cred, o selectie naturala a indivizilor din aceasta tara, pentru a putea fi ori repopulata cu indivizi de alte natii ori depopulata si manipulata dupa bunul plac si interes al celor ce concep astfel de planuri.

    Cum sa pierzi fara sa-ti pese, atitea cadre medicale de valoare, sa accepti ca poporul tau sa moara de boli penibil de banale pentru ca nu are cine sa-i trateze, nu asiguri conditiile elementare de ingrijire a unui pacient in spitale.

    • Ghidcabinet.ro A spus:

     Cei mai multi romani inteleg faptul ca ne aflam intr-o criza economica si financiara serioasa, care paralizeaza societatea romaneasca si statul roman. Cu toate acestea, pasivitatea cu care este privit fenomenul exodului medicilor si faptul ca, macar la nivel declarativ, autoritatile de resort nu incearca sa ia nicio masura pentru a stopa acest lucru ne face sa ne punem un semn de intrebare asupra felului in care functioneaza in prezent statul roman si asupra domeniilor sale de competenta si de control. Chiar daca intelegem faptul ca numarul bugetarilor ar trebui sa scada, ca nu ne putem astepta ca statul roman ca fie unul providential, care sa asigure servicii sociale vaste, in special in aceasta perioada de criza, totusi, nu putem ramane indiferenti la migratia cadrelor medicale in strainatate. Daca fenomenul nu este remarcat la nivel central, o ultima solutie ar fi apelul la societatea civila sau la opozitie. Revin la opinia ca medicii ar trebui sa caute sa-si faca auzita cat mai mult si mai des vocea in media si in societatea civila. Cadrele medicale reprezinta o breasla extrem de puternica, o investitie care ar trebui sa fie indispensabila pe termen lung pentru societatea romaneasca si ar trebui sa primeasca respectul pe care il merita. Ar trebui sa ia exemplu de la alte categorii profesionale care au reusit sa-si construiasca de-a lungul timpului o imagine puternica si care reusesc sa se impuna.

 4. axel A spus:

  Nimeni nu este obligat sa munceasca gratis. Trebuie doar mare atentie la prevederile contractului cadru. Cand acestea vor deveni insuportabil de restrictive, solutia este chitantierul (si bineinteles pusca si cureaua lata). Cum tara aproximatiilor se adanceste in moloz in ritm accelerat, nu trebuie sa ne asteptam la nimic bun, sau, sa speram in valori reprezentative si salvatoare. Salvarea sta in noi. Noi cei care avem o meserie liberala. Prestam servicii, o vom face contracost. Daca treaba se face la lumina zilei, nimeni, nici fiscul si nici statul nu vor plange. Si nici noi. Cine reglementeaza platile in acordarea serviciilor medicale? O HG din 2003 in care nivelul decontarii serviciilor medicale este penibil? Aici s-a ajuns prin promovarea imaginii de medici-spagari si complacerea intr-un sistem in care nu se vrea trecerea banilor din zona gri la lumina. Daca fiecare ar incasa contravaloarea serviciilor medicale in functie de nivelul de pregatire, munca prestata, importanta actului medical, nu ar trebui sa ne mai gandim la sistemul medical ca la unul de tip social. Cel social nu ni se potriveste. Asa cum reiese si din afirmatiile ministrului Cseke, in Romania sunt 11 milioane de beneficiari ai serviciilor care insa nu contribuie la FNUASS. Frumos, nu? Bine, veti spune, tocmai asta incearca sa realizeze legea asigurarilor sociale de sanatate: o nivelare. Dai cand ai pentru cei ce nu au, si reciproca. Un soi de falanster-medical. Asta tine doar in carti, in utopii sau in statele foarte puternice, unde, intradevar nivelul colectei este atat de mare incat acopera cu succes nu numai nevoile unui sistem medical, insa mai acopera si cercetarea, finantarea de programe, ajutoare catre lumea a treia (in care traim noi).
  Cabinetele vor deveni performante doar atunci cand principiul sanatos al concurentei va prevala. Normal ca unii au ramas la nivel de dispensar daca stau sa astepte totul de la statul roman sau de la CNAS. Gresit! pentru servicii de buna calitate, pacientul trebuie sa plateasca in plus (daca toate cabinetele sunt finantate la fel, cine sau ce face diferenta?). Nu e nimic anormal aici. Nu e lipsa de respect fata de pacient si nevoile lui. Dimpotriva. Oferi mai mult si mai bine, trebuie sa fii platit mai bine. Direct. La lumina.

 5. Ghidcabinet.ro A spus:

  Schimbarea sta in fiecare dintre noi si trebuie sa vina de la fiecare dintre noi, chiar daca afirmatia poate parea lipsita de sens intr-un sistem in care lucrurile par sa nu mai functioneze asa cum ar trebui iar statul are dificultati in a-si indeplini unele dintre serviciile sale de baza (printre care si asigurarea de asistenta medicala la standarde minime, in anumite conditii). Chiar daca observam si resimtim zilnic situatia cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc in special din punct de vedere al fondurilor disponibile, dar si din punct de vedere al lipsei de personal, chiar daca avem impresia (indreptatita, in cele mai multe cazuri) ca autoritatile nu incearca sa ia masuri coerente pentru stabilizarea sistemului si pentru rezolvarea perioadei de criza pe care acesta o traverseaza, nu trebuie sa renuntam la ideea ca lucrurile ar putea functiona si altfel. De fapt, nu avem de ales decat sa gandim in astfel de termeni.
  In masura in care perceptia generala a populatiei si a medicilor in ceea ce priveste situatia sistemului sanitar romanesc comparativ cu alte state din Europa este cel putin spus negativa, solutia ultima este ca schimbarea sa inceapa de la comunitatea medicala. Tot ce pot sa faca in momentul de fata cei care lucreaza in domeniul medical este sa incerce sa-si faca cat mai mult auzita vocea atat in media, cat si in plan social. Sa faca public mereu cu ce probleme se confrunta sistemul si ce cred ca ar trebui schimbat si sa nu renunte la ideea de a construi si de a consolida un spirit de breasla care sa retrezeasca respectul din partea societatii asupra medicilor, in calitate de furnizori ai unor servicii fundamentale pentru societate si pentru membrii acesteia. Chiar daca exista tendinta in momentul de fata de a judeca totul in termeni economici, in termeni de costuri si beneficii, nu trebuie sa uitam ca Sanatatea nu poate fi analizata din acest punct de vedere si ca nu putem judeca viata unui om in astfel de termeni. Sanatatea reprezinta o investitie in bunastarea si continuitatea societatii romanesti si nu trebuie privita in niciun caz ca o cheltuiala.

 6. axel A spus:

  Sistemul sanitar de la noi este un pacient in coma profunda. Nimeni nu poate resuscita un astfel de pacient decat… medicii. Ajutati bininteles de tot ce inseamna personal medical. Nu este mai putin importanta o asistenta sau o sora. Sau un ambulantier. Nu este mai putin importanta intreaga societate.
  Pacat ca toate gandurile frumoase si mobilizatoare pe care dvs le-ati transmis mai sus, nu-si pot gasi rezonanta intr-un sistem medical care nu este bazat pe resurse si societate. Daca ai incerca sa eludezi materialul, atunci cand este vorba de medicina actuala, totul s-ar reduce doar la bune intentii. Iar drumul spre iad este pavat, nu-i asa, doar cu bune intentii…

Lasa un raspuns