Exista solutii viabile pentru a aduce bani la bugetul sanatatii, sustin specialistii

Bugetul Sanatatii este insuficient, doctorii sunt pe picior de plecare, iar medicamentele lipsesc din spitale. Autoritatile si managerii de spitale ridica din umeri, scuza fiind unanima: “Nu sunt bani!”. Cativa specialisti in domeniul sanatatii au conturat patru solutii care ar aduce bani la buget.

Prima dintre ele consta in managementul de calitate si in evitarea licitatiilor trucate, a deciziilor luate pe baza unor anumite interese si prin controlul cheltuielilor. “Prin achizitii defectuoase se pierd foarte multi bani in detrimentul pacientilor. Un sistem eficient implica si un control foarte bun, insa la nivelul spitalelor nu exista consilii de administratie care sa verifice cum sunt cheltuiti banii”, potrivit lui Dragos Dinu, specialist in domeniul farmaceutic.

Dragos Dinu mai spune ca informatizarea sistemului medical ar diminua mult abuzurile. “Nici spitalele, nici medicii de familie nu raporteaza corect la Casa de Asigurari. Rapoartele sunt facute pe genunchi, cu o seara inaintea predarii”, spune Dinu. “Ne lipsesc masuratori obiective pentru a putea spune cate fraude exista, dar se observa o crestere prea mare a consumului de medicamente si foarte multe retete pentru acelasi pacient”, precizeaza insa Lucian Duta, presedintele CNAS.

Sistemul romanesc este centrat pe tratament in spital, mult mai costisitor fata de cel in ambulatoriu sau in sistemul de asistenta primara. “Solutia e aducerea serviciilor medicale aproape de pacient, permitandu-le medicilor de familie si specialistilor din ambulatoriu sa preia din manevrele medicale ce se fac in spital”, spune Victor Olsavszky, reprezentantul OMS in Romania.

O alta solutie ar fi cresterea contributiilor la fondul public de sanatate. largirea bazei de contributie la fondul public de sanatate ar insemna privarea pensionarilor de 5,5% din pensie, decizie greu de luat pentru pensiile mici. La fel de nerealista pare si majorarea contributiei de 5,5% aplicata contribuabililor. Totusi, pentru a mari salariile medicilor, in conditiile in care nu pot fi alocati bani mai multi din PIB una dintre variantele de mai sus trebuie luate in considerare, dupa cum spune consilierul prezidential Virgil Paunescu. “Corect ar fi ca medicii sa castige intre 1.000 si 3.000 de euro”, crede seful Administratiei Spitalelor Bucuresti, Marius Savu.

Sursa: Evenimentul Zilei, Foto: E-locuridemunca.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns