Dr. Monica Dragomir: Consultatiile oncologice la copii ar trebui sa devina consultatii de rutina

“Cancerul este a doua cauza de deces la copii intre 4 si 15 ani. Din acest motiv, consultatiile oncologice ar trebui sa intre in rutina examenelor medicale la copii”, a declarat prof. dr. Monica Dragomir, specialist oncopediatru la Institutul Oncologic “Al. Trestioreanu” din Capitala, in cadrul conferintei “Semnele cancerului la copii”, organizata de asociatia P.A.V.E.L marti in Bucuresti.

La nivel mondial, incidenta cazurilor de cancer la copii se ridica la circa 200.000 de persoane, in conditiile in care media persoanelor diagnosticate anual se situeaza intre 8 si 16 cazuri. In Romania, apar anual in medie 9,5 cazuri noi de cancer infantil, potrivit dr. Dragomir. Cancerele la copii reprezinta circa 2% din totalul cancerelor si tot aproximativ 2% din totalul patologiei pediatrice intalnite anual. In aceste conditii, “Un medic de familie sau un medic pediatru intalneste un caz sau doua de astfel de cancere in toata viata lui”.

“Nu putem preveni aparitia unui cancer la copil, insa il putem diagnostica din timp in stadiu curabil, astfel incat pacientul sa beneficieze de maximum de posibilitati de tratament la ora actuala”, a declarat dr. Monica Dragomir, recomandandu-le parintilor sa fie atenti la orice simptome intalnite la copii lor care nu pot fi explicate si care nu dispar in urma tratamentelor. “Controalele medicale regulate sunt obligatorii deoarece cancerele la copii sunt greu de recunoscut. Orice semn si simptom tratat care nu dispare trebuie analizat si trimis la specialist”, potrivit dr. Dragomir.

Doamna doctor atrage atentia si asupra problemelor cu care se confrunta bolnavii diagnosticati cu cancer, in special copiii. “Investigatiile performante nu sunt gratuite pentru toti copiii care intra in sistem. Investigatiile de rutina, computer tomograf, RMN, nu sunt intotdeauna gratuite. De asemenea, o serie de medicamente nu sunt aduse in tara, iar specializarea oncopediatrie a fost desfiintata de sase ani!”, potrivit medicului, care precizeaza ca specialistii pleaca din sistem, iar numarul asistentelor medicale este insuficient.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Guardian.co.uk.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns