Deficitul de asistenti medicali, cauza accidentelor tot mai dese din sistemul sanitar

Deficitul major de personal in ceea ce priveste asistentii medicali reprezinta una din cauzele pentru care in sistemul sanitar romanesc se intampla incidente precum cel de la Maternitatea Giulesti, a declarat Dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii Serban Voda, in cadrul conferintei “Cresterea calitatii profesiei de asistent medical”, organizata de OAMGMAMR filiala Bucuresti si Houston NPA si desfasurata pe 28 octombrie in Capitala.

La eveniment au participat reprezentanti ai scolilor sanitare private si de stat pentru asistenti medicali, ai Facultatii de Asistenti Medicali si Moase din cadrul UMF Carol Davila Bucuresti, ai sindicatului Sanitas, invitati din strainatate, ai Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, asistenti medicali si moase din Bucuresti si din tara, profesori la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si la facultati de medicina particulare, potrivit unui comunicat de presa emis de OAMGMAMR.

Referitor la deficitul de asistenti medicali din sistemul sanitar romanesc, dr. Daniel Popescu a declarat ca din acest motiv se ajunge “la situatii disperate, de exemplu cazul Maternitatii Giulesti, care este reprezentativ pentru toate spitalele de copii, desi managerii de spital solicita aducerea specialistilor in sistem, dar fara suport financiar, situatia este fara iesire”. “Nici in sistemul privat situatia nu sta mai bine. Nu exista personal si se fura angajatii de la o clinica la alta, pentru ca specialistii sunt in varsta si nu sunt tineri care sa vina sa le ia locul. Tinerii prefera sa plece in afara, pe salarii mult mai mari. Cu situatia aceasta ma confrunt si la clinica mea, fac aici referire la un doctor tanar care pleaca de la mine la un spital din Franta unde va castiga 6000 euro/luna, fara garzi”, a mai explicat doctorul Popescu.

Prof. dr. Dana Minca, de la UMF Carol Davila din Bucuresti este de parere ca “sistemul a privit de multe ori gresit calcularea necesarului de personal”. Noile norme sunt legate de numarul de paturi si nu de nevoile pacientului. Necesarul de personal se poate calcula diferit, insa “suntem departe de a putea masura calitatea serviciilor oferite pacientilor. Degeaba am avea si resursele financiare, daca nu avem necesarul de personal pregatit” declara prof. Minca.

Subiectul cazului asistentei medicale de la Maternitatea Giulesti a fost deseori atins, toti asistentii medicali prezenti la eveniment aratandu-si solidaritatea cu asistenta medicala Florentina Carstea. Concluzia generala este ca situatia de la Giulesti a atins pe fiecare asistent medical care lucreaza intr-un spital de stat din Romania, pentru ca toti risca acelasi lucru. “Ne supunem nu numai riscului profesional acoperit de companiile de asigurari, ci unuia mult mai mare si complex. Daca refuz sa mai lucrez in conditiile acestea, raman fara loc de munca. Daca nu refuz si ma supraaglomerez, ma supun astfel unor riscuri imense si pot ajunge in situatia colegei de la Giulesti” a marturisit o asistenta medicala de la Spitalul Victor Babes din Bucuresti.

Mircea Popescu, presedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti, de la Sindicatul Sanitas a declarat ca “desi ni s-a spus ca reducerea salariala va fi de 25%, in realitate la salariu cu totii simtim ca aceasta scadere este de 50%. Ni s-a spus ca de la 1 ianuarie salariile vor reveni la nivelul initial, dar modul de calcul s-a realizat in asa fel incat de nu se va face nicio modificare pentru a ni se da inapoi 25%. In plus, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu mai are bani, astfel ca in luna decembire nu vor mai fi fonduri pentru plata salariilor, chiar si fara 25%, nu mai vorbim de achizitia de materiale sanitare pe care tot noi, medicii si asistentii medicali, le achizitionam din banii nostri”. In ceea ce priveste situatia de la Maternitatea Giulesti, Mircea Popescu a adaugat “cum este posibil ca o asistenta sa lucreze 12 ore, intr-un mediu cu temperatura de aproape 40 de grade, fara sa primeasca apa minerala sau sa isi poata lua o pauza de 10 minute?”.

Sursa: GhidCabinet.ro, Houston NPA, Foto: Houston NPA.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns