CNAS este de mult in subordinea Ministerului Sanatatii, in opinia CFSMR

Potrivit reprezentantilor Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este de mult in subordinea Ministerului Sanatatii.

“CNAS primeste doua categorii de date: de la CJAS afla care sunt potentialele bugete de venituri si cheltuielile locale; de la Ministerul de Finante primeste datele legate de realitatea bugetelor incasate de trezorerii. Cu aceste date, CNAS se duce la Ministerul Sanatatii, care, la randul lui, primeste datele de la MF. Aceste date reprezinta baza pentru initiativa legislativa a MS si MF in cadrul Guvernului pentru Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Cu alte cuvinte, MS are putere de decizie asupra acestui fond si evident asupra organizarii lui (de catre CNAS). Presedintele CNAS este numit de Guvernul din care face parte si MS, care are drept de propunere”, sustine Dan Peretianu, vicepresedintele CFSMR.

In acest context, sindicalistii sunt de parere ca ministrul Sanatatii, Attila Cseke, ar trebui mai degraba sa faca anumite modificari legislative in ceea ce priveste casele judetene de asigurari de sanatate. “Casele de asigurari de sanatate ar trebui sa devina absolut independente de Ministerul Sanatatii, asa cum Legea 145/1997, legea initiala a asigurarilor, a statuat. Ar fi bine ca ministrul sa initieze modificarea legislativa care sa permita ca bugetul CJAS sa fie gestionat de propusele Adunari Generale ale Reprezentantilor si nu de actualul presedinte-director”, au mai precizat reprezentantii CFSMR.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Telegrafonline.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns