BOR si reprezentanti ai ONG-urilor resping cardul de sanatate din cauza cipului

Cardul electronic national de sanatate este atacat de mai multe organizatii non-guvernamentale si de reprezentanti ai Bisericii. La dezbaterea publica pentru introducerea cardului, reprezentantii unor ONG-uri, dar si reprezentanti ai Bisericii au cerut Ministerului Sanatatii sa nu foloseasca cipurile cu date personale si sa gaseasca o alta solutie.

Contestatarii noului sistem au ridicat si problema securitatii datelor care vor fi incluse pe cip si chiar au cerut un alt tip de document. “Nu-i putem obliga pe cei care nu doresc sa aiba un card electronic sa aiba un card electronic. Dreptul de optiune trebuie respectat”, a declarat Dan Mihai, reprezentant APADOR-CH. Aceeasi organizatie neguvernamentala a contestat si cartea electronica de identitate. La dezbatere a fost prezent si un preot care spune ca, intr-un an, a strans un milion de semnaturi impotriva documentelor electronice.

“Nu-i vorba de cipuri, de tehnologia ca atare, ca folosim telefoane mobile, calculatoare care sunt pline de cipuri, ci faptul ca identitatea noastra trebuie sa fie legata in mod obligatoriu de aceste cipuri”, a declarat preotul Filoteu Baran. “Ma intereseaza aspectul duhovnicesc si din acest motiv eu nu pot sa primesc acest card. Va rog sa-mi spuneti ce ati pregatit pentru persoanele care sunt in aceasta situatie, segmentul de populatie care nu va primi”, a declarat o femeie.

In fata acestor argumente, reprezentantul Ministerului Sanatatii promite ca va cauta solutii. “O sa incercam sa gasim alternativele cele mai bune pentru ca sistemul sa functioneze si niciunul din asiguratii care sunt platitori la sistemul de asigurari de sanatate sa nu fie dezavantajati”, a declarat Cristian Irimie, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Pentru Casa de Asigurari de Sanatate, marele avantaj este reducerea cheltuielilor. “Noi am facut un studiu si am ajuns la concluzia ca in primul an dupa introducerea cardului de sanatate, numai in serviciile medicale vom avea reduceri de pana la 400 de milioane de euro”, a declarat Marius Stupu, directorul CNAS.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Iasiplus.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

2 Raspunsuri la “BOR si reprezentanti ai ONG-urilor resping cardul de sanatate din cauza cipului”

  1. UnAsigurat A spus:

    Sa ne faca public si noua acel studiu extraordinar. In realitate nu exista, iar Marius Stupu e doar un consilier adus special de Lucian Duta pentru a mai aranja niste banuti

  2. Ghidcabinet.ro A spus:

    Cardurile de sanatate vor reprezenta cu siguranta o modificare importanta in sistemul romanesc de sanatate. Cum va functiona sistemul odata cu utilizarea acestor carduri reprezinta deocamdata o necunoscuta. Probabil ca atat medicii, cat si pacientii vor trebui sa se adapteze. In acceptiunea Ministerului Sanatatii, cardurile de sanatate reprezinta doar o prima etapa in introducerea unui sistem electronic generalizat in sistemul de sanatate. Probabil ca, daca un astfel de sistem ar fi fost implementat deja, sau cel putin in curs de implementare, cardurile de sanatate in forma actuala nu si-ar mai fi avut rostul. O solutie de accesare a datelor aflate pe cardul de sanatate, propusa de unii medici, a fost introducerea datelor intr-un sistem informatic si cautarea lor dupa CNP. Securitatea datelor din astfel de sisteme reprezinta insa in continuare o problema importanta, nu doar in Romania, ci si la nivel mondial.

Lasa un raspuns