Autoritatile locale, acuzate ca fac afaceri pe banii spitalelor din subordine

Preluarea spitalelor de catre autoritatile locale nu pare sa aiba ca rezultat utilizarea eficienta a fondurilor alocate de casele de asigurari. Federatia “Solidaritatea Sanitara” acuza reprezentantii consiliilor locale si judetene ca folosesc banii unitatilor sanitare pentru interesele clientelei de partid. Sindicalistii au solicitat Ministerului Sanatatii si Guvernului blocarea externalizarilor serviciilor sanitare, argumentand ca acestea nu fac decat sa majoreze substantial costurile serviciilor.

“Avem semnale din tot mai multe judete, inclusiv Bucuresti, ca s-au inceput demersurile pentru externalizarile serviciilor de curatenie, prepararea hranei si de laborator. (…) Cerem stoparea scurgerii banilor publici catre diferitele buzunare apropiate politicului”, a declarat Viorel Rotila, presedintele Federatiei “Solidaritatea Sanitara”.

“Am facut un studiu de caz la Spitalul Universitar din Bucuresti, care acum are servicii de catering, si se constata o crestere importanta a cheltuielilor. In plus, externalizarea inseamna disponibilizari in sistem. Dincolo de toate acestea, in conditiile in care plata datoriilor unitatilor sanitare a devenit in multe cazuri o afacere, masura externalizarii vine in dauna pacientilor si a salariatilor, care se vad trecuti la capatul listei de plata in ceea ce priveste ordinea datoriilor, pe primul loc trecand plata acelor datorii care devin subit urgente. Cerem Ministerului Sanatatii sa se implice in mod direct in ceea ce priveste transparenta adoptarii acestor masuri si respectarea prevederilor legale privitoare la participarea partenerilor sociali la analiza oportunitatii si eficientei externalizarilor”, a mai precizat Viorel Rotila.

Sursa: Cotidianul, Foto: Adevarul.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns