Acces mai restrans la servicii de imagistica pentru romanii supraponderali

In spitalele romanesti, aparate medicale performante, pentru care s-au platit comisioane uriase, stau inchise in cutii, in timp ce putinele aflate in uz nu sunt disponibile pentru toti bolnavii. Greutatea a devenit un criteriu pentru o investigatie de radiologie sau pentru un computer tomograf in spitalele de stat. Oficialii s-au zgarcit si au cumparat anumite dispozitive pe care nu pot urca toti pacientii.

“Pacientii care depasesc 95 de kilograme nu fac radiografii, pentru ca se blocheaza aparatul.” Asa scrie pe afisul care-i triaza pe bolnavi la sectia de radiologie a spitalului Caritas din Capitala. Aparatul cumparat printr-o licitatie a Ministerului Sanatatii in 2001, ca multe altele in tara, ii pune si astazi pe doctori in situatii penibile. Din aceasta cauza, mii de bolnavi supraponderali sunt trimisi la investigatii in sistemul privat.

Situatii similare exista in toata tara. La Cluj, de pilda, investigatiile cu ajutorul computerului tomograf nu pot fi facute decat de cei la care cantarul arata cel mult 100 de kilograme. Cine e de vina? Ca de obicei, sistemul. Asadar, pana se schimba legea medicii spera ca acea parte de 20% din populatie sa nu se imbolnaveasca. Inutil, pentru ca avem deja 4 milioane de obezi, iar numarul lor este in crestere.

Sursa: Stirile ProTv, Foto: Sogbt.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns