Topul celor mai mari 10 retele de farmacii din Romania

In primele noua luni ale acestui an, cele mai mari zece retete de farmacii care controleaza 15% din piata raportat la numarul de unitati s-au concentrat in principal pe mutarea farmaciilor in zonele cu trafic mai mare si in mai mica masura pe deschiderea si inchiderea de unitati.

Reteaua de farmacii Sensiblu, apartinand A&D Pharma, si Catena (Fildas) se afla pe primul loc in topul celor mai importanti retaileri farmaceutici din Romania dupa numarul de farmacii, cu 230 de unitati. Pe locul secund se situeaza reteaua Dona (SIEPCOFAR), cu 153 de farmacii, urmata de Farmacia Richter (Gedeon Richter) cu 120 de unitati.

Pe urmatoarele locuri in clasament se situeaza Helpnet(Farmexim), cu 105 farmacii, Ropharma cu 101 unitati, City Pharma (Hermes Pharma), cu 98 de farmacii, si reteaua de farmacii Remedio, cu 70 de farmacii. Centrofarm si Remedia se situeaza pe urmatoarea pozitie, avand fiecare cate 60 de unitati.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri raportate in 2009, Sensiblu se situeaza pe primul loc in topul retailerilor farmaceutici, cu 190,8 milioane de euro, pe urmatoarea pozitie situandu-se farmaciile Catena, cu 128,8 de milioane de euro. Farmaciile Dona, Helpnet si Centrofarm se situeaza pe urmatoarele pozitii, cu cifre de afaceri de 108 milioane de euro, 67,2 milioane de euro, respectiv 34,5 milioane de euro.

Referitor la numarul de farmacii care fac parte din reteaua Sensiblu, reprezentantii retailerului farmaceutic au declarat ca “sunt 230 de farmacii la 30 iunie 2010. Urmatoarea raportare o facem pentru rezultatele anuale”. In Monitorul Oficial a aparut insa in octombrie o informatie legata de deschiderea unei farmacii Sensiblu in zona Lacul Tei din Capitala, astfel ca numarul de farmacii din retea ar putea fi mai mare de 230 in prezent. Nu sunt insa disponibile informatii legate de numarul de farmacii relocate.

De cealalta parte, reteaua Catena, controlata de Anca Vlad, a deschis 20 de farmacii, iar pana in primavara lui 2011 planul companiei este sa ajunga la 250 de unitati. Cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare semestriale, reprezentantii Sensiblu au spus ca exista planuri pentru extinderea cu 10-20 de unitati, astfel ca se asteapta si pentru perioada urmatoare o batalie acerba pentru primul loc in topul retetelor de farmacii.

Catena a fost de altfel reteaua care a deschis cele mai multe farmacii in 2010, intr-o perioada in care principalii competitori au fost extrem de prudenti in derularea oricarui proiect si au cautat sa-si eficientizeze activitatea.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Topnews.ae.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 3.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns