Toamna faciliteaza instalarea depresiilor

Starile depresive mai putin grave includ si depresia sezoniera, care apare odata cu schimbarea anotimpului. Procesele fiziologice si psihologice, stilul de viata si ritmul circadian se modifica, iar adaptarea poate fi destul de dificila pentru persoanele hipersensibile. Vinovate pentru depresia de toamna nu sunt doar temperaturile scazute, cat mai ales lumina slaba, care scade nivelul serotoninei, considerata hormon al fericirii.

“Odata cu venirea toamnei, ziua se micsoreaza, apar zile ploioase si nopti friguroase. Pentru anumite persoane, aceste modificari aduc schimbari ale starii de spirit. Daca adaugam si faptul ca inceputul toamnei coincide cu incheierea vacantei de vara, deci a unei perioade de libertate si relaxare, putem intelege de ce, in epoca moderna, toamna este asociata mai degraba cu depresia decat, asa cum se intampla in urma cu 100 de ani, cu bucuria, belsugul si bogatia”, potrivit psihologului Andreea Dumitrescu.

Simptomele depresiei de toamna nu difera prea mult de cele ale depresiei obisnuite: tristete, in special la orele diminetii, oboseala cronica, iritabilitate, dificultati de concentrare, apetit exacerbat sau scazut, randament scazut la munca si chiar ganduri suicidare, in cazurile severe. Incidenta este usor crescuta in randul femeilor.

Desi medicii vorbesc despre o predispozitie genetica spre depresie, aceasta poate fi prevenita prin administrarea suplimentelor nutritive, vitamine, minerale, oligoelemente, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu mese regulate, odihna si activitate fizica in aer liber.

Sursa: Evenimentul Zilei, Foto: Hoypadres.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns