Romania, pe locul 99 la nivel mondial din punct de vedere al starii sistemului de sanatate

Imbunatatirea conditiilor de interventie si tratament din sistemul sanitar romanesc ar putea salva viata a peste 60.000 de romani. Statistic, numarul acestor pacienti este aferent doar cauzelor de deces evitabil. Procentual, raportat la nivelul mortalitatii la nivel national, jumatate dintre decesele la barbati si peste o treime dintre cele la femei ar putea fi evitate. Dupa decesele evitabile, Romania ocupa primul loc in UE.

Din punctul de vedere al performantei sistemului de sanatate, Organizatia Mondiala a Sanatatii plaseaza Romania pe locul 99, dupa tari ca Albania (55), Slovacia (62), Ungaria (66), Turcia (70) sau Estonia (77). La baza acestei statistici stau trei criterii OMS: starea de sanatate a populatiei, capacitatea de a raspunde asteptarilor populatiei si asigurarea echitatii in privinta contributiei financiare.

Intr-un raport al Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice, afectiuni usor de prevenit, care in multe state ale UE sunt aproape eradicate, continua sa afecteze un numar mare de romani. Incidenta hepatitei B, dubla fata de media UE, si gradul cel mai ridicat al cazurilor de tuberculoza sunt principalele aspecte care au condus la procentul foarte mare al deceselor evitabile.

Pe langa lipsa medicamentelor, a echipamentelor medicale, dar si a personalului de specialitate din spitalele romanesti, cauza acestei rate a mortalitatii o constituie lipsa medicinei de preventie, in opinia comisiei prezidentiale. “Este inadmisibil sa se refuze efectiv si, totodata, constient, salvarea, anual, a peste 60.000 de vieti in contextul in care prin politici nuantate preferential asistam la o dirijata scurgere de fonduri in si din sistemul sanitar, bani care ar putea inbunatati conditiile de preventie, interventie si tratament medical”, a declarat Tudor Ciuhodaru, deputat independent.

Potrivit acestuia, “de douazeci de ani asistam neputinciosi la prabusirea sistemului de sanatate, fara a se lua masuri concrete din partea guvernantilor, lasand, totodata, fondul unic al asigurarilor sociale de sanatate la mana intereselor puterilor care s-au succedat”.

Sursa: Financiarul, Foto: Vremea-noua.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns