Premiera la Cluj: Medicii au prelevat rinichii unui pacient aflat in moarte totala

Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, condusi de profesorul Mihai Lucan, au realizat o noua premiera medicala pentru regiunea Europei de Est. Este vorba de transplantarea unor rinichi, prelevati la Targu Mures de la un donator aflat in moarte totala. “Pana acum, rinichii erau prelevati ori de la donatori vii, ori de la donatori aflati in moarte cerebrala”, a declarat profesorul Lucan.

Mihai Lucan a declarat ca donatorul a fost o tanara de 35 de ani, din Targu Mures, care a decedat in urma unui anevrism cerebral. Anterior decesului, familia tinerei si-a dat acordul pentru transplant. Medicii nu au reusit sa o mentina in moarte cerebrala, pentru ca, in ciuda a doua incercari de resuscitare, decesul a intervenit rapid. Totusi, medicii au recoltat cei doi rinichi, care au fost transplantati unor pacienti care faceau dializa, cu toate ca multi confrati de-ai lor considera ca interventiile de acest tip sunt riscante, deoarece organele prelevate de la cadavre risca sa se deterioreze. Profesorul Mihai Lucan a declarat ca astfel de operatii au fost realizate in Marea Britanie ori in Olanda, dar lipsesc in tari precum Germania, Ungaria ori Bulgaria. In regiune, o astfel de operatie a mai fost realizata in Austria.

Unul dintre cei doi pacienti care au primit rinichii a fost deja externat. Celalalt, are 60 de ani si face dializa de un an si jumatate. Pacientul, un fost handbalist, a declarat ca s-a imbolnavit cu toate ca nu fumeaza, nu consuma alcool si nici cafea. El a declarat ca le multumeste din inima medicilor clujeni, care i-au oferit sansa sa inceapa o noua viata. “Este un lucru nemaipomenit faptul ca am reusit sa imi recapat independenta”, a spus pacientul, care va fi externat zilele urmatoare. Transplantul realizat la Cluj este cel cu numarul 100 din acest an si cu numarul 1.291 de la fondarea Institutului de Urologie si Transplant Renal.

Sursa: Romania Libera, Foto: Adevarul.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns