Pacientii si producatorii, afectati de noul sistem de compensare a medicamentelor

Noul sistem de calcul al preturilor pentru medicamentele de pe lista C2 afecteaza pacientii, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMG). Sursa citata sustine ca introducerea noului sistem de calcul al preturilor pentru medicamentele din lista C2, utilizate in cancer, diabet HIV/SIDA, TBC, va afecta pacientii si bugetul Ministerului Sanatatii (MS), dar vor fi repercusiuni si asupra producatorilor romani de medicamente.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice sustine proiectele strategice ale ministrului Cseke Attila-descentralizarea spitalelor, intarirea infrastructurii medicinei de urgenta si lupta contra cancerului, dar atrage atentia ca proiectul de ordin privind calculul preturilor la medicamente pentru lista C2 va conduce la efecte contrare. Astfel, vor disparea medicamente la fel ca in 2009 si implicit vor fi afectati pacientii, vor creste costurile cu programele nationale, ceea ce va afecta bugetul Ministerului Sanatatii si, de asemenea, vor fi repercusiuni asupra producatorilor romani de medicamente, fiind afectat rolul acestora in relansarea economica a Romaniei, arata reprezentantul asociatiei, Dragos Damian.

El a mai spus ca proiectul de ordin care prevede reducerea adaosurilor comerciale pentru medicamentele gratuite, incluse in sublista de programe nationale C2, in scopul de a le reduce preturile si de a pastra accesul gratuit la ele, va conduce la efecte contrare in cel mult 6 luni. Masura reducerii adaosurilor de farmacie si de distributie pentru medicamentele care deja au cele mai mici preturi de producator din Europa le va face pe acestea neinteresante comercial si va conduce la disparitia lor. In felul acesta, fie pacientii vor avea de suferit pentru ca nu le vor mai gasi in farmacii, fie, acolo unde vor exista alternative, acestea vor fi mai scumpe si prin urmare costurile pentru programele nationale vor creste, explica Damian. In plus, pastrarea masurii de decontare la pretul de raft si nu la cel de referinta, atunci cand exista multiple variante comerciale ale aceluiasi produs, risipeste banul public, care ar putea fi utilizat tocmai pentru a fi reinvestit in proiectele strategice ale Ministerului Sanatatii.

Sursa: Cronica Romana, Foto: Romania Libera.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns