Medicii de la Institutul de Transplant Renal din Cluj au realizat o operatie in premiera nationala

O echipa de medici de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusa de profesorul Mihai Luhan, a realizat la mijlocul acestei saptamani, in premiera nationala, o operatie de transplant de rinichi unui pacient care a mai suferit, in urma cu sase ani, si un transplant cardiac.

“In mod traditional, la inceputurile activitatii noastre, se considera ca este absolut contraindicat sa faci doua transplanturi la acelasi pacient. Si se considera ca insuficienta cardiaca severa este o contraindicatie pentru transplant renal. Nu e adevarat. Experienta si dezvoltarea tehnologica au aratat ca transplantul renal amelioreaza insuficienta cardiaca . Un transplant renal bun prelungeste supravietuirea grefei cardiace”, a declarat profesorul Mihail Luhan.

Medicul a explicat ca, in general, pacientii care au fost transplantati dezvolta dupa o anumita perioada insuficienta renala, din cauza medicamentelor pe care le iau postoperator si care ajuta organismul sa se refaca si sa reactioneze bine la noul organ. La ICUTR Cluj s-au realizat de-a lungul timpului mai multe operatii de transplant multiplu la aceiasi pacienti, respectiv noua operatii combinate de rinichi si pancreas, doua transplanturi duble de rinichi si un transplant renal dupa transplant hepatic.

Sursa: Agerpres, Foto: Ftr.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns