In Danemarca, medicii si asistentele nu au voie sa poarte bijuterii si pantofi cu toc

Sistemul de sanatate danez se aseamana in multe privinte cu cel din Romania, insa diferentele sunt si ele semnificative. De exemplu, camerele din spital cuprind maximum patru paturi, iar o asistenta medicala nu are in grija mai mult de patru pacienti. Si in Danemarca asistenta medicala este impartita in doua sectoare, ca si la noi. Primul este asistenta primara, in care medicii generalisti iau primii contactul cu pacientii. Ei sunt  practic echivalentul medicilor de familie din Romania.

“Rolul medicului generalist este mult mai mare decat cel de a trata diferitele boli ale pacientului. El se ocupa si de sanatatea familiei si trebuie sa fie capabil sa previna anumite nereguli de comportament cum ar fi fumatul sau problemele alimentare care duc la obezitate”, potrivit lui Sanne Winther Jensen, eleva a Scolii sanitare “VIA University College” din Silkeborg, Danemarca.

Iata mai jos, cateva lucruri care  sunt interzise cadrului medical danez: sa poarte inele, ceas sau alte accesorii in timpul programului, sa poarte pantofi cu toc, sa aiba unghiile mari si date cu oja si sa paraseasca unitatea sanitara imbracat in uniforma.

Al doilea sector este cel spitalicesc, iar populatia daneza are la dispozitie 48 de spitale de stat. Desi initial numarul pare foarte mic, el reprezinta exact necesarul unei tari a carei populatie este de putin peste cinci milioane de locuitori. “In ceea ce priveste organizarea saloanelor, in spitale exista si rezerve cu un singur pat, insa in niciun salon nu sunt mai mult de patru paturi. De altfel, camerele sunt impatite pe sexe. Ceea ce este foarte important este ca o asistenta medicala are in grija maximum patru pacienti, pe cand in Romania ea este foarte aglomerata, avand si peste 10 pacienti in grija”, a precizat Pernille Andersen Brosted, eleva si ea in anul trei la Scoala sanitara daneza. Serviciile medicale oferite in domeniul spitalicesc sunt gratuite, in baza contributiei populatiei catre stat. “Platim 40% din venit catre stat ca si taxe. Banii sunt directionati catre sistemul sanitar, catre infrastructura si pentru educatie”, a mai adaugat Pernille Andersen.

Referitor la regulile pe care personalul medical din Danemarca trebuie sa le respecte in incinta spitalului, trebuie mentionat ca danezii sunt extrem de atenti atunci cand vine vorba de igiena. “Trebuie sa ne spalam pe maine inainte sa plecam spre spital. Ne spalam pe maini inainte sa intram in salon si ori de cate ori punem mana pe ceva. Spalatului i se acorda un minut si se face cu o solutie pe baza de alcool”, a explicat Sanne Winther Jensen.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Adevarul.it.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

4 Raspunsuri la “In Danemarca, medicii si asistentele nu au voie sa poarte bijuterii si pantofi cu toc”

 1. SUNT CETATEAN ROMAN ,PROFESIE MEDIC GENERALIST CU EXP. DE 10 ANI ,CAUT POST DE MEDIC GEN. NU STIU CUI SA MA ADRESS, MULTUMESC

  • Ghidcabinet.ro A spus:

   Am trimis datele dumneavoastra de contact agentiilor de recrutare cu care colaboram. Util ar fi sa intra in sectiunea Ghid Joburi in Sanatate a site-ului GhidCabinet.ro si sa incercati sa contactati telefonic sau prin eMail agentiile de recrutare prezentate in aceasta sectiune. Va dorim mult succes!

 2. marcu mariana A spus:

  Buna ziua

  Lucrez de 12 ani ca neuropsiholog (pacienti cu stroke, demente, Parkinson) si inainte am lucrat ca asistenta medicala 2 ani. Ma intereseaza sa gasesc loc de munca in domeniu in Danemarca. Mi-ar placea intr-un centru cu pacienti cu Alzheimer/ varstnici sau ca psiholog sau ca asistenta. Ma puteti ajuta cu informatii ? Care sunt pasii de urmat pentru a gasi un loc de munca / a ma inregistra ? Multumesc

Lasa un raspuns