Dragos Damian, Terapia Ranbaxy: Piata de medicamente originale a avut un ritm de crestere de 50% in prima jumatate a anului

Piata locala de medicamente originale a avut un ritm de crestere in primul semestru al lui 2010 de 50%, in timp ce piata de generice a crescut numai la jumatate (cu 20-22%), dar nu pe seama maririi volumelor existente, ci din lansarea unor produse noi, potrivit lui Dragos Damian, directorul companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy.

“Trebuie sa facem distinctia intre producatorii de originale (medicamente inovatoare, aflate sub protectia brevetului) si cei de generice (produse disponibile la preturi mai mici, iesite de sub patent, cu acelasi efect terapeutic) ca si crestere in piata”, a explicat Damian, care a precizat ca doar in acest fel poate fi explicata cresterea din piata farmaceutica locala, in conditiile in care in aproape domeniile economiei se inregistreaza minusuri.

Directorul Terapia Ranbaxy insista pe faptul ca piata genericelor a scazut cu 15% in volum si 18% in valoare din iulie 2008 pana in decembrie 2009, ceea ce ar dovedi ca reglementarile pe care le-au impus CNAS si Ministerul au lovit in medicamentele ieftine si ca de fapt cresterea din primul semestru nu ar fi tocmai relevanta. In contextul crizei, farmaciile nu au fonduri, deci tind sa ia bani vanzand medicamente mai scumpe. “Nu e de fapt problema medicilor sau a farmacistilor sau a unui abuz din partea vreunei companii, ci e pur si simplu o alternativa de a se finanta”, a conchis Damian.

Sursa: Business Magazin, Foto: Ziarul Financiar.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns