Cel putin 300 de milioane de euro nefiscalizati sunt rulati anual in sistemul medical

Valoarea banilor negri care se duc anual in sistemul sanitar din Romania este de cel putin 300 de milioane de euro, potrivit Bancii Mondiale. “Nu stim daca cifra e reala sau nu, dar e evident pentru toata lumea ca circula bani nefiscalizati. Sunt de acord ca sunt multi bani”, potrivit lui Cristian Vladescu, seful Comisiei Prezidentiale pentru Sanatate.

Potrivit lui Vladescu, banii circula pe trei paliere: dinspre pacient catre medic, dinspre companiile farmaceutice catre medici si dinspre companii catre personalul administrativ, iar “ordinea de marime e de fapt inversa”. George Haber, fostul presedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie, spune ca platile pacientilor catre medici nu sunt o problema cat timp vin din semn de recunostinta. “Conditionarea actului medical de cererea unor stimulente este inacceptabila, insa exista cazuri in care se intampla”, potrivit lui Haber.

In viziunea fostului presedinte al SNMF, noul sistem de coplata, prin care pacientii se vor vedea nevoiti sa plateasca pentru consultatiile oferite de medic, nu va reusi sa asigure reducerea platilor informale din spitale, ci eventual sa mai aduca fonduri suplimentare pentru unitatile de tratament. Practic, presiunea asupra pacientului va creste, iar in acest scenariu e greu de spus daca acesta isi va mai putea permite sa plateasca. Desigur, asa cum arata studiul Bancii Mondiale, traditia joaca un rol important in oferirea stimulentelor si probabil va fi greu sa se renunte la ea.

Sursa: Business Magazin, Gandul, Foto: Headline.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns