Ce greseli se fac cel mai des in tratamentul cu antibiotice

Folosirea antibioticelor in orice stare febrila, cu diagnostic neprecizat, tratamentul “la intamplare” sau “pe incercate, nefundamentat de criterii rationale, inceperea terapiei cu antibiotice inainte de efectuarea unor examene paraclinice sunt doar cateva dintre erorile frecvente care pot fi intalnite in utilizarea antibioticelor.

Cu ocazia aniversarii Zilelor stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals” a fost prezentat un studiu al profesorului Mircea Angelescu privind erorile frecvente in folosirea antibioticelor.

Studiul, publicat in jurnalul institutului si care a fost prezentat la sectiunea omagiala dedicata profesorului Angelescu vorbeste despre sapte erori frecvente in folosirea antibioticelor. Acestea sunt lipsa diagnosticului clinic, nefolosirea sau interpretarea gresita a datelor de laborator, indicatii nejustificate, alegerea gresita a antibioticelor sau a asocierilor, greseli in conducerea tratamentului, utilizarea abuziva a antibioticelor in scop profilactic si greseli in tehnica de administrare.

“Este o mare eroare utilizarea antibioticelor in scop profilactic in orice viroza respiratorie sau gripa, necomplicate, cu evolutie comuna, in orice act chirurgical sau obstetrical, in toate infectiile posibile, din comoditate (lipsa de efort pentru diagnostic bacteriologic) sau din teama de responsabilitate administrativa. De asemenea, este gresita prescrierea de antibiotice la solicitarea bolnavului sau la presiunea exercitata de familia acestuia sau fara ca medicul sa aiba la dispozitie si o trusa de urgenta pentru terapia socului anafilactic la antibiotice”, arata studiul.

Cele sase mari clase de bacterii rezistente la antibioticele obisnuite, adeseori denumite “super-bacterii”, provoaca aproximativ 400.000 de infectii in fiecare an in Europa, facand aproximativ 25.000 de victime, iar tratamentele impotriva lor necesita 2,5 milioane de zile de spitalizare in fiecare an.

Sursa: Mediafax, Foto: Biojobblog.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns