Ce boli poate agrava fumatul?

Acest viciu creste de zece ori riscul unui nou infarct, inchide mai greu o fractura si poate accentua efectele secundare ale unor medicamente. “Sunt pacienti carora li se amputeaza un picior, dar care nu se lasa de fumat cu toate ca exista riscul sa isi piarda si al doilea membru”, avertizeaza medicul Bogdan Dorobat, specialist in radiologie interventionala.

“De cele mai multe ori le explic pacientilor ca acest viciu creste de zece ori riscul unui infarct si ca la un pacient operat pe vase, tutunul este de doua ori mai pacatos. Tesuturile se sensibilizeaza, iar pe stenturi se depune si mai repede colesterolul din cauza unor reactii inflamatorii”, potrivit medicului Luminita Iliuta, de la Institutul C.C. Iliescu din Bucuresti. “Problemele vor avansa si va fi nevoie de stenturi mult mai rapid”, avertizeaza medicul.

Fumatul poate compromite si interventiile la stomac sau tratamentele anti gastrita si ulcer. “Aceste afectiuni sunt rezolvate acum cu medicamente antisecretorii, care scad aciditatea gastrica. Daca dupa un astfel de tratament, pacientul reia fumatul, ulcerul sau gastrita se vor redeschide”, spune medicul gastroenterolog Doru Cristian Gavrila din Braila.

Dupa interventiile ortopedice tutunul ar trebui de asemenea interzis. “La barbatii trecuti de 40 de ani, mai fumatori si consumatori de alcool apare necroza de cap femural, afectiune in urma careia se ajunge la proteza de sold. Am cunoscut pacienti care nu s-au lasat de fumat dupa o astfel de interventie, au avut probleme de circulatie a sangelui si au ajuns sa li se protezeze si cel de-al doilea picior”, spune medicul ortoped Dia Ahmad de la Policlinica Titan din Bucuresti.

In afectiunile renale, tutunul poate ingreuna vindecarea pacientilor care urmeaza tratamente vasodilatatoare. “Se ajunge la tot felul de complicatii: infarct renal, boala ischemica a rinichiului, boala aterosclerotica renala”, explica medicul Cristian Serafinceanu, de la UMF “Carol Davila” din Bucuresti. “Cand tensiunea este mare (din cauza fumatului-n.red.) rinichii se micsoreaza, se fibrozeaza, devin neregulati, le este afectata functia de filtru pentru organism”, potrivit medicului. La pacientii care au urmat chimioterapie, reluarea fumatului accentueaza efectele secundare ale tratamentelor. “Efectele sunt devastatoare, iar pacientilor li se pot activa si alte tipuri de cancer”, avertizeaza medicul oncolog Lucian Miron din Iasi.

Sursa: Romania Libera, Foto: Freedigitalphotos.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns