Aparate medicale de milioane de euro, iesite din garantie dar nefolosite

Spitalele romanesti au primit aparate medicale performante in valoare de cateva milioane de euro care au iesit din garantie. Acestea nu au fost nici macar folosite vreodata, pentru binele pacientilor.  Potrivit unui raport al Autoritatii Nationale pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice, majoritatea contractelor verificate in sanatate contin nereguli grave.

Un angiograf de la Spitalul CF 2 din Bucuresti a costat peste 1,2 milioane de euro in 2004 si putea sa depisteze cele mai grave afectiuni ale inimii. N-a fost pus in functiune pentru ca n-avea cine sa lucreze cu aparatul. Tot la CF 2, si tot de sase ani, sta si un aparat de depistare a osteoporozei. Si pe acesta s-au aruncat peste 100.000 de euro, iar acum, ca sa il reporneasca, ar mai trebui platite cateva mii.

La Timisoara, directorul Institutului de Cardiologie a aratat cum sta degeaba de mai bine de un an un computer tomograf de un milion de euro. Aparatul, din fericire, e inca in garantie, dar, socant, nu exista spatiu pentru el. In unitati sanitare din Sibiu si Brasov zac aparate de analize de sange, iar in Bistrita Nasaud exista un aparat de radiologie vechi de 10 ani. De asemenea, niciodata folosit. In urma controlului organizat de Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice in 53 de spitale din tara, 25 de manageri au fost amendati cu pana la 80.000 de lei.

Sursa: Stirile ProTv, Foto: 4-medic.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns