Sistemul sanitar romanesc ar trebui schimbat din temelii

Arhitectura sistemului sanitar este eronata si trebuie schimbata. Pe de o parte Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care administreaza fondurile din sistem de aproape 4 miliarde de euro, spune ca este legata de maini pentru ca este obligata de legislatie sa finanteze toate spitalele din Romania chiar daca acestea nu ofera servicii de calitate, in timp ce Ministerul Sanatatii spune ca nu a existat un control in sistem pentru ca nu a existat informatizare.

Acestea au fost concluziile unei dezbateri la care au participat Levente Vass, consilier personal al Ministrului Sanatatii, Nicolae Duta, seful CNAS, Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale, Ilan Gonen, constructorul primului spital local privat, si Wargha Enayati, directorul general al CMU.

“Legea este in asa fel facuta incat banii pe care spitalul ii ia de la CNAS sa fie cheltuiti cum vrea. Casa cumpara servicii, insa dupa ce platim managerul imi spune ‘la revedere, drum bun, tu nu ma poti controla’. Singurii care controleaza sunt directiile sanitare. Sunt manageri carora li se pare ca sunt pe mosia lor cand conduc aceste spitale”, a declarat Nicolae Duta, seful CNAS.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Agerpres

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns