Romania, printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare

Romania se numara printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare, fapt ce este considerat inacceptabil de catre prof. univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

“Incidenta si prevalenta unor boli devastatoare cum ar fi, in general, bolile vasculare cerebrale sunt intr-o crestere absolut ingrijoratoare, iar, din nefericire, Romania ocupa un loc absolut fruntas. Suntem intr-o zona nepermis de riscanta din acest punct de vedere. Numai Rusia este undeva mai sus decat noi. Din pacate, suntem foarte, foarte prost pozitionati, pe un loc inacceptabil”, a explicat Dafin Muresanu.

Desi in ultimii 10 ani s-a inregistrat un progres extraordinar in ceea ce priveste neuro-stiintele atat din punct de vedere al cercetarii fundamentale, cat si din punct de vedere al efectelor cercetarii medicale asupra aplicabilitatii clinice a unor solutii terapeutice, cercetarea nu trebuie uitata.

“Cercetarea trebuie sprijinita, trebuie desfasurata de oameni competenti care au acces si sunt recunoscuti in strainatate. Rezolvarea problemelor mari de sanatate tine de politicile noastre in domeniu si de modul si de seriozitatea cu care noi privim, daca suntem interesati sa avem cat de cat o sanatate in aceasta tara. […] Lucrurile nu merg foarte bine la noi si practic s-au deteriorat vizibil aceste lucruri, desi, noi, ca medici cercetatori ne straduim. Suferim foarte mult pentru acest mediu profund alterat in care traim, pentru mesajele extrem de neprietenoase care sunt transmise catre comunitatea medicala, de taierea a tot ceea ce inseamna investitie in cercetare, practic de aducere in derizoriu a intregii comunitati academice din Romania”, a precizat Muresanu.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Zein.ro

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns