Noile liste cu medicamente compensate, in vigoare de la 1 octombrie

Noile liste cu medicamente compensate vor intra in vigoare de la 1 octombrie, si nu pe 1 septembrie, cum s-a anuntat initial, in acest interval avand loc o dezbatere publica pe aceasta tema, a anuntat recent presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta. Presedintele CNAS a spus ca metoda de calcul a pretului de referinta pentru medicamentele din sublista C ramane neschimbata pana la 30 septembrie.

“In intervalul 1-30 septembrie 2010 se definitiveaza noua modalitate de compensare a medicamentelor din sublista C in vigoare si se vor identifica produsele (medicamentele) real disponibile pe piata”, a precizat Lucia Duta. Modalitatea de compensare a medicamentelor de pe sublista C se defineste la nivel de substanta chimica activa (DCI) si forme terapeutice asimilabile, plecand de la “pretul minim per unitate terapeutica”.

“Aceasta inseamna ca vom asigura compensarea medicamentelor generice aferente substantei active, acolo unde exista; acolo unde nu exista inca inregistrate generice, vom plati medicamente originale. Deci, toti pacientii isi vor primi medicamentele gratuite cu aceleasi substante active ca pana acum”, a adaugat presedintele CNAS.

Totodata, Lucian Duta a precizat ca, in interesul pacientilor, va fi aplicat mecanismul cost-volum rezultat cu scopul eficientizarii consumului de medicamente si al cresterii accesului asiguratilor la tratament, conform indicatiei terapeutice. El a mai spus ca in prezent 80% dintre prescrieri sunt pentru medicamente scumpe.

Sursa: Curentul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns