MS cere pedepse mai aspre pentru cei care agreseaza personalul medical

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a cerut ca in Codul Penal sa fie prevazute sanctiuni specialie pentru cei care agreseaza personalul medical aflat in exercitiul functiunii, similare cu cele prevazute cand este agresat un functionar public, potrivit unui comunicat de presa remis pe site-ul Ministerului.

Astfel, Cseke Attila a transmis ministtrului Justitiei si Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor un amendament la proiectul legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, in care propune ca infractiunile asupra personalului medical-medic, asistent medical, sofer de ambulanta sau orice alt tip de personal din sistemul medical aflat in exercitiul functiunii-sa fie incadrate in categoria ultraj asupra autoritatii si sa fie sanctionate in consecinta, mult mai aspru, la fel ca faptele savarsite asupra functionarilor publici.

“Astazi, daca o persoana loveste un medic intr-un spital, poate sa fie sanctionata cu inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani, sau cu amenda, dupa caz. Noi propunem inasprirea pedepselor, similar cu cele aplicate in cazul agresiunilor asupra functionarilor publici. Astfel, agresorul ar fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si trei ani. Mai mult, prin noua prevedere legala, impacarea partilor nu mai inlatura raspunderea penala. Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical si munca depusa de angajatii din sistem. Si au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare”, a declarat Cseke Attila.

De asemenea, potrivit propunerilor ministrului, amenintarea se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni pana la 2 ani, fata de 3 luni pana la 1 an, cum este prevazut in prezent. Vatamarea corporala grava se va sanctiona cu inchisoare de la 3 la 12 ani, fata de 2-7 ani, iar vatamarea corporala se va sanctiona cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani, fata de pedepsele actuale care pornesc de la 6 luni si pot ajunge la 5 ani de inchisoare.

Sursa: Curentul, Foto: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns