CNAS plateste cu 20% mai putin pe compensate, dupa modificarea sistemului de plata

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a anuntat ca, in urma intrarii in vigoare a noii modalitati de compensare a medicamentelor, institutia a platit cu 20% mai putin pentru acestea si ca acest lucru se datoreaza restrictiilor de prescriere impuse prin noul act normativ.

“Deja avem o scadere cu 20% a medicamentelor compensate, dupa ce am modificat modalitatea de compensare a acestora. In 2009, Casa Nationala a platit pentru compensate cu 30 de milioane de euro mai mult decat in 2008, asta pentru ca piata a fost lasata libera, fara restrictie la prescriere”, a mai spus Duta, precizand ca in primele luni ale anului 2010, piata farmaceutica a crescut cu 20% intrucat erau prescrise cu prioritate medicamentele scumpe.

“Este foarte dificil pentru sistem sa suporte prescrieri necontrolate si de aceea, prin introducerea noului sistem de compensare, s-a reusit reducerea platilor cu 20%. Pot spune ca pentru aproximativ 1.200 de medicamente oamenii platesc mai putin dupa intrarea in vigoare a noului sistem de compensare, iar pentru 670 mai mult. Ceea ce am realizat totusi este cred plata unui pret corect pentru un medicament corect”, a mai spus Duta.

In ceea ce priveste modificarea listelor C pentru boli cronice, programe nationale si medicamentele acordate copiilor, Duta a precizat ca pacientii vor primi medicamentele generice, adica cele care au iesit de sub patent, dar care au aceeasi compozitie cu produsul original. “In cazul acestor produse exista cinci produse generice pentru aceeasi afectiune”, a mai spus presedintele CNAS, precizand ca lacuna principala a sistemului era prescrierea permanenta a medicamentelor scumpe.

Modalitatea de compensare a medicamentelor de pe sublista C se defineste la nivel de substanta chimica activa (DCI) si forme farmaceutice asimilabile, plecand de la “pretul minim per unitate terapeutica”.

“Aceasta inseamna ca vom asigura compensarea medicamentelor generice aferente substantei active acolo unde exista; acolo unde inca nu exista inregistrate generice, vom plati medicamentele originale. Deci toti pacientii isi vor primi medicamentele gratuite cu aceleasi substante active ca pana acum”, a declarat presedintele CNAS.

Sursa: Curierul National, Foto: Agerpres

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns