Transferul spitalelor, o povara financiara pentru autoritatile locale

Decizia ca managementul spitalelor sa fie preluat de catre administratiile locale este perceputa de catre edili ca un gest pagubos, care va incarca si mai mult sarcina municipalitatii in ceea ce priveste gestionarea lor, prin prisma datoriilor uriase inregistrate de unitatile sanitare. La Iasi, cele doua spitale preluate de primarie au datorii cumulate de peste 100 de milioane de lei. La Spitalul Judetean Constanta vor fi dati afara 650 de angajati, pentru ca restul sa-si poata lua salariile.

Conform unui act normativ adoptat de guvern, Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” si Spitalul Clinic de Recuperare Iasi vor trece in subordinea municipalitatii iesene. Inainte de a le prelua, Primaria municipiului Iasi a efectuat cate un audit financiar pentru fiecate. Concluzia: ambele au datorii de milioane de lei fata de furnizorii de bunuri si servicii pe luna lunie, respectiv “contractul de furnizare de servicii medicale spitalicesti cu CAS Iasi nu prevede sume pentru lunile octombrie si noiembrie 2010”.

“Am discutat mult cu colegii mei primari din orasele importante din tara pe marginea acestei decizii guvernamentale. Intr-un fel, acestia au fost pusi in fata faptului implinit: subit li s-a impus un termen pentru preluarea spitalelor, in conditiile in care nu am avut la dispozitie o perioada de timp necesara efectuarii unui audit financiar la aceste unitati spitalicesti. Mai mult decat atat, municipalitatile  au deja bugetele afectate de criza, mai ales in conditiile in care acestea au fost aprobate la inceputul anului”, a declarat primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita.

Si la Constanta spitalele au mult de suferit din cauza crizei din Sanatate. Dupa preluarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, cea mai mare unitate sanitara de pe litoral, de catre Consiliul Judetean Constanta, au fost facute si primele victime. Noii administratori au anuntat ca sectiile spitalului vor fi comasate de la 44 la 20, fapt care va duce la disponibilizarea unui sfert dintre angajati, pentru ca ceilalti sa isi poata primi salariile.

Sursa: Financiarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns