Salariile din Sanatate, cu pana la 40% mai mici decat la sfarsitul lui 2009

Tot mai multi medici au resimtit, direct in buzunar, reducerea salariilor in ultimele luni. Dupa ce au primit fluturasul de salariu si au tras linie, multe cadre medicale au realizat ca veniturile lor au scazut si cu pana la 40%, comparativ cu decembrie anul trecut.

Mariana Nicolae este asistenta medicala principala la sectia de chirurgie a Spitalului Universitar din Capitala. Zilnic face naveta intre Alexandria si Bucuresti. Vineri a primit fluturasul de salariu. “980 de lei, fata de 1.360 cat am avut luna trecuta. Sunt cheltuieli casnice, pe transport, rata la banca, am facut un credit ipotecar si sunt in imposibilitatea sa il platesc, practic acum sunt platita pe ora cu 5 lei”, potrivit Marianei Nicolae.

Cei mai afectati de taierile salariale sunt medicii fara vechime si cadrele medicale fara studii superioare. “Am avut 620 si am ramas cu 340. Am si doi copii la scoala. Prima data o sa cumpar mancare la copii. Asta ma intereseaza cel mai mult”, a declarat Rodica Fagaras, ingrijitor.

Din cauza legii unice de salarizare in sistemul bugetar, personalul medical a ramas fara o parte din sporuri, cum ar fi cel de fidelitate, orele suplimentare nu se mai platesc, iar garzile efectuate sambata si duminica nu sunt toate luate in considerare. Astfel, salariile au scazut si cu 40% fata de anul trecut.

“Salariul meu a scazut cu 500 de lei si pentru ca au fost sistate mai multe drepturi salariale, diminuarea este mult mai mare si cu suma asta e foarte greu sa te descurci”, a spus Alina Moldovan, inspector resurse umane. Din ce in ce mai multi medici si asistente se gandesc sa parareasca sistemul si sa se angajeze in strainatate.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns