Romania, tara cu cele mai ieftine concedii medicale din Europa

Costurile legate de acordarea concediilor medicale sunt extrem de reduse in Romania, comparativ cu alte state, tara noastra situandu-se aproape pe ultimul loc in Europa din acest punct de vedere. In aceste conditii, verificarea concediilor medicale poate fi considerata o masura ineficienta.

Norvegia se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste costurile pe concedii medicale. Anul trecut, in Norvegia, costurile asociate concediilor medicale au fost de 4 miliarde de euro, mai exact de 1.4% din PIB. In Romania, in 2009, cheltuielile pe concedii medicale au fost echivalate cu 0.2% din PIB.

Potrivit unui studiu Eurostat, in 2005, in Romania, costul concediilor medicale a totalizat 9 euro pe cap de locuitor, tara noastra situandu-se de departe pe ultimul loc in Europa din acest punct de vedere. In acel moment, pe primele locuri in privinta concediilor medicale se aflau Norvegia cu un cost de 940 de euro, Olanda cu 509 euro si Luxemburg cu 504 euro pe cap de locuitor.

Specialistii sustin ca Romania se afla si acum la coada clasamentului european in ceea ce priveste costurile asociate concediilor medicale. Anul trecut, in Romania, existau 4.5 milioane de persoane care plateau asigurari, ceea ce inseamna ca fiecare contribuabil a avut in medie 5,6 zile de concediu medical.

Drept urmare, in contextul dat, politia concediilor medicale nu si-ar mai avea rostul. Conform Ministerului Sanatatii, in perioada 14 iunie-9 iulie, au fost verificate 9.410 certificate de concedii medicale, dintre care doar in cazul a 334 (3.6%) au fost identificate nereguli. Mai mult, dintre cele 74 de persoane verificate acasa, doar 4 au lipsit.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns