Piata farmaceutica ar putea fi controlata doar de cativa distribuitori

De la 1 iulie s-au terminat fondurile pentru medicamentele compensate si gratuite. Recenta rectificare de buget nu rezolva problema, intrucat in 2009 s-au consumat credite de angajament in valoare de 25% din buget, iar in acest an deficitul in ceea ce priveste bugetul a fost tot de 25%.

Practic, medicamentele care se elibereaza de peste o luna sunt in afara contractului de finantare cu sistemul public, fiind facute de farmacisti, pe propriul risc. Patronii micilor farmacii se bazeaza pe faptul ca autoritatile au platit banii si in trecut, chiar daca au facut-o cu intarziere. Alta cauza pentru care continua insa compensarea o reprezinta lanturile mari de farmacii existente pe piata.

Marii retaileri din sectorul farma exercita o presiune psihologica, dar si una concurentiala, continuand sa ofere medicamente compensate si gratuite. Lanturile reprezinta mai mult de 25% din piata, ca acoperire, dar au cifre de afaceri mult mai mari intrucat opereaza in orasele dezvoltate, nu in sate si in oraselele sarace.

Farmacistii independenti isi spun ca distribuitorii din spatele retetelor de farmacii vor avea suficiente parghii pentru a determina autoritatile sa achite datoriile pentru care nu exista contract. Ce nu tin cont farmaciile mici este ca marii retaileri si distribuitorii isi pot permite sa piarda, pentru a concentra piata.

Deja, din cauza datoriilor, sute de farmacii mici au fost preluate de distribuitori, statul intarziind cu peste 300 de zile platile, in vreme ce TVA si alte impozite sunt de mult incasate. Daca nu vor fi bani sau daca pur si simplu CNAS va refuza depasirea contractelor, mii de farmacii vor intra in faliment, unitatile urmand a fi preluate la preturi mici de distribuitorii care ii crediteaza.

Sursa: Puterea

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns