Pacientii cronici avertizeaza ca nu vor putea sa suporte coplata

Coplata pentru medicamentele de pe lista C1 nu poate fi suportata de catre bolnavii cronici. Reprezentantii asociatiilor de pacienti sustin ca aproximativ doua milioane de bolnavi cronici vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a-si continua tratamentele. Noile preturi pentru aceste produse vor intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie.

“In principal, pacientii cu hemofilie, cei bolnavi de cancer sau pacientii cu boli hepatice nu vor avea posibilitatea de a scoate bani din buzunar pentru a-si plati tratamentul. Unele persoane vor trebui sa cumpere lunar medicamente in valoare de 3.000 sau chiar 5.000 de lei. Nu are nimeni acesti bani. Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cei care au luat practic aceasta decizie, au actionat intr-un mod foarte urat. Au procedat la fel ca si in momentul in care au aplicat pretul de referinta pentru medicamentele cuprinse in listele A si B”, a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

Noua coplata nu-i va afecta doar pe pacienti, ci si pe reprezentantii producatorilor de medicamente. “Dupa masurile CNAS a inceput sa se simta un real pericol pe piata medicamentelor. Unii producatori de medicamente vor ajunge sa se retraga de pe piata, asta pentru ca nu mai pot credita mereu farmaciile. Coplata medicamentelor e in crestere, ceea ce va duce la o scadere a vanzarilor. Daca nu vom mai avea producatori de medicamente in Romania, vom fi nevoiti sa importam medicamente mai scumpe”, a explicat Vasile Barbu.

Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns