Infectiile cu hepatita si HIV risca sa fie scapate de sub control

Programele de schimb de seringi printre consumatorii de droguri si de distributie de prezervative, care ajutau la tinerea sub control a unor boli grave precum infectia cu HIV sau a hepatitelor, au ramas fara finantare.
Finantarile internationale provenite de la Organizatia Natiunilor Unite, Fondul Global pentru Combaterea HIV, Tuberculozei si Malariei, din care erau achizitionate seringile si prezervativele, au luat sfarsit la jumatatea acestui an.

Conform criteriilor stabilite de Banca Mondiala, Romania nu mai e o tara “in curs de dezvoltare” asa ca alte fonduri nu vor mai putea fi accesate de la aceste organizatii. Pentru a preveni raspandirea necontrolata a HIV sau a hepatitelor, programele ar trebui preluate de autoritati din Romania. Ministerul Sanatatii analizeaza situatia si nu are deocamdata un raspuns la aceasta problema, iar autoritatile locale care au preluat de curand centrele pentru toxicomani spun ca nu au cum sa ofere bani pentru aceste actiuni.

Specialistii spun ca riscul major este sa asistam la o explozie a infectiilor cu HIV, pentru ca seringile se vor folosi la comun. “Situatii similare au aparut si in alte tari unde s-a ajuns la o prevalenta de 80-90% a HIV printre consumatori. La noi au HIV circa 4% dintre consumatori, iar 80% au deja hepatita C”, a declarat Valentin Simionov, director executiv la Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns