In urmatorii cinci ani, 50% din medici ar putea parasi tara

In urmatorii cinci ani, circa 50% dintre medicii romani ar putea pleca sa lucreze in strainatate, potrivit Colegiului Medicilor. Circa 4.000 de medici au plecat deja peste hotare in ultimii 3 ani si alti 4.000 se pregatesc sa paraseasca sistemul sanitar romanesc. Salariile foarte mici si lipsa de dotari din spitalele romanesti sunt printre motivele care ii imping pe doctori sa munceasca in alte tari.

“La ora actuala, din datele pe care le avem noi la Minister si-au mai depus inca in jur de 4.000 de medici. Deja o buna parte din ei au realizat precontracte cu societati de recrutare din statele Europei de Vest. Probabil ca numarul se va mentine cel putin la acest nivel de 8.000-10.000 in urmatorii cinci ani”, a declarat Viorel Radulescu, secretar general CMR.

Conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in Romania exista 1,9 medici la 1.000 de locuitori. Prin comparatie, vecinii nostri bulgari au 4 medici la 1.000 de locuitori, iar in Italia exista 6 medici la 1.000 de locuitori.

Sursa: Gandul, Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns