In Romania, rata pacientilor vindecati de cancer nu depaseste 20-30%, potrivit medicilor

Daca in Europa de Vest proportia pacientilor diagnosticati cu cancer si care au reusit sa se vindece depaseste si 80%, in Romania aceasta rata se mentine undeva intre 20 si 30%.

“Acum arsenalul de lupta este sofisticat: avem 120 de citostatice, 15 anticorpi monoclonali doar in Romania. Totusi, la noi in tara diagnosticarea se face tarziu, de aceea si sansele de supravietuire scad. Unii pacienti ratacesc cateva luni pana li se pune diagnosticul, altii pierd si cativa ani”, potrivit medicului Florin Bacanu, oncolog la Spitalul “Sf. Maria” din Bucuresti.

In plus, si tratamentele eficiente sunt scumpe (costa cel putin 3.000-4.000 de euro pe an), iar sistemul sanitar nu poate sustine decat o mica parte din bolnavi. O problema este si felul in care se pune diagnosticul, spun medicii. Potrivit medicului, sase din sapte pacienti merg pe mana “vracilor”.

“Daca citesti pacientului 10 pagini de efecte adverse la chimioterapie si ii spui ca o sa vomite pana nu mai poate si o sa ii cada parul, cel mai probabil va fugi de chimioterapie. Pe de alta parte, daca stai si ii traduci suferinta pe limba lui, daca ii spui in ce stadiu se afla si ii subliniezi ca exista o sansa, nu se mai sperie atat de tare si nu se mai gandeste ca e terminat”, potrivit medicului Florin Bacanu.

Sursa: Romania Libera

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns