Consumul de medicamente generice a scazut in spitale

Asociatia Producatorilor Romani de Medicamente Generice (APMGR) crediteaza in 2010 sistemul de Sanatate din Romania, de peste 1,5 miliarde lei, in conditiile in care medicamentele generice ocupa 25% in valoare din piata, dar detin 62% din volumul total al consumului. Potrivit lui Dragos Damian, presedintele APMGR, in spitale a scazut semnificativ utilizarea medicamentelor generice.

“Constatam o desfacere mai mare a medicamentelor de prima urgenta in farmacii. Din cauza lipsei genericelor de tipul adrenalina, anticoagulante, antibiotice din spitale, medicii isi trimit pacientii la farmacie sa si le cumpere singuri”, a precizat Dragos Damian. De altfel, APMGR atrage atentia asupra diminuarii utilizarii medicamentelor cu 10% in 2009, sustinand ca aceasta este o dovada certa ca accesul pacientilor romani la medicamente s-a redus simtitor.

“Consideram ca aceasta este cea mai grava criza financiara din sistem de dupa 2004, in conditiile in care preturile medicamentelor generice au scazut cu circa 10% numai in ultimele 12 luni. Exista in continuare notificari de scaderi de pret, asa ca e posibil ca unii producatori sa-si retraga de pe piata anumite produse”, a avertizat Dragos Damian.

In decursul anului trecut au fost retrase cel putin 150 de produse de pe piata romaneasca. Unul din motive a fost cel legat de termenele prelungite de incasare a banilor, firmele producatoare riscand astfel sa fie puse in imposibilitatea asigurarii fluxurilor de numerar necesare derularii proceselor de productie. APMGR atrage insa atentia ca este imposibila continuarea creditarii sistemului sanitar fara sa fie afectat sprijinul pe care industria locala de generice il acorda in  momentul de fata.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns