Companiile farmaceutice, "castigatoare" la Bursa dupa cresteri cu pana la 40%

Companiile farmaceutice de pe piata locala au continuat sa creasca in primul semestru din 2010 cu ritmuri care au ajuns in unele cazuri si la 40%, dupa ce anul trecut au fost “castigatoarele crizei”, iar intregul domeniu se pare ca sfideaza perioada actuala, cand alte sectoare se lupta sa supravietuiasca.

Industria de medicamente a avut o crestere cu 19% in primele sase luni ale acestui an, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim. Evolutia determinata de scumpirea medicamentelor de la 1 aprilie, dar si de promovarea mai agresiva a produselor scumpe, s-a resimtit atat in vanzarile jucatorilor, cat si in profituri.

In toata aceasta perioada, una dintre companiile cu cele mai mari cresteri de pe piata a fost Zentiva, care in primul semestru a avut o triplare a profitului si un plus al afacerilor de 36%. Producatorul Zentiva se dovedeste o afacere extrem de buna pentru Sanofi-Aventis care l-a integrat anul trecut.

Piata a fost la fel de favorabila si pentru gigantul local A&D Pharma, care in primul semestru a avut un plus de 90% la profitul net si de 30% in vanzari (in euro). Cele mai recente rezultate au fost anuntate de distribuitorul Farmexim si de reteaua de farmacii Help Net, parte a aceluiasi grup. Farmexim a avut o cifra de afaceri de 93,4 milioane de euro, cu 12% mai mare fata de primul semestru din 2009, in timp ce profitul net s-a apreciat cu 26%.

Pe de alta parte, reteaua Help Net a anuntat o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro la semestru si o marja de profit de 40%. Compania nu a precizat care a fost evolutia insa probabil ca este vorba de crestere, avand in vedere ca in primele noua luni din 2009 a rulat 50 de milioane de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns