Un sfert dintre tineri cred ca tantarul transmite HIV

Nivelul de informare al tinerilor cu privire la modalitatile de transmitere ale HIV este insuficient, aproape un sfert crezand ca boala poate fi contractata prin intepatura de tantar, 19% prin sarut, iar 8,7% prin atingerea unei persoane infectate, potrivit unui raport al Asociatiei Romane pentru Promovarea Sanatatii (ARPS).

Asociatia a desfasurat in aprilie o cercetare de tip cantitativ privind “cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele raporturilor sexuale neprotejate”, potrivit unui raport dat publicitatii. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.325 de tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, din mediul urban si rural.

Majoritatea tinerilor sunt informati in ceea ce priveste modalitatile prin care HIV se poate transmite sau procedurile prin care poate fi preintampinat riscul infectarii. Totusi, nivelul de informare este insuficient in conditiile in care 19% dintre tineri inca mai cred ca HIV se transmite prin sarut, 8,7% daca dai mana cu cineva, iar aproximativ 28% sunt de parere ca prin evitarea intepaturilor de tantari se reduce riscul infectarii cu HIV, arata studiul ARPS.

Debutul vietii sexuale poate reprezenta un moment de risc pentru contractatrea anumitor infectii cu transmitere sexuala dar indica, in acelasi timp, o anumita atitudine generala a tinerilor fata de relatiile intime, potrivit studiului. Aproximativ 62% dintre tinerii din esantion au declarat ca si-au inceput viata sexuala, in timp ce 26,6% dintre ei spun ca nu au facut deocamdata acest pas.

Tinerii declara ca cele mai multe informatii despre infectiile si bolile cu transmitere sexuala le-au aflat de la prieteni si anturaj, respectiv 27,3%, de pe internet, 13,4% dintre ei, de la profesori, 13,2%, din reviste si brosuri, 11,2%, si doar 9,8% au indicat drept sursa principala de informatii privind aceste boli parintii sau rudele.

Sursa: Mediafax

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns