Stresul creste riscul de Alzheimer

Adultii care se confrunta cu un nivel ridicat de stres sunt mai expusi la dementa, in special la Alzheimer, atunci cand ajung la batranete, arata un studiu al cercetatorilor suedezi. Studiul, realizat de cercetatorii Academiei Sahlgrenska de la Universitatea din Goteborg, este primul care semnaleaza o legatura intre stres si dementa.

“Stresul a fost definit prin iritare, tensiune, nervozitate, anxietate, frica sau insomnie, timp de o luna sau mai mult, din cauza serviciului, a sanatatii, a situatiei familiale sau a altor motive”, a declarat unul dintre oamenii de stiinta, Leva Johansson. Cercetatorii au studiat si intervievat 1415 femei, pentru prima data in 1968, cand acestea aveau varste cuprinse intre 38 si 60 de ani, apoi in 1974, 1980, 1992 si in 2000.

Pe durata celor 35 de ani ai studiului, 161 dintre participante au dezvoltat Alzheimer. Riscul de a suferi de aceasta boala a fost calculat ca fiind cu 65% mai mare in cazul femeilor care s-au declarat stresate in anumite perioade ale maturitatii. Pentru femeile stresate la fiecare dintre investigatii, riscul de a dezvolta boala a fost dublu. “Este primul studiu care stabileste o legatura intre stresul de la maturitate si dementa de la batranete. Datele confirma descoperirile facute in studiile pe animale, conform carora strestul creste riscul de infarct si de hipertensiune”, a afirmat Johansson.

Sursa: Romania Libera

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns