Rezidentiatul, redus cu un an pentru 36 de specialitati

O veste buna pentru medici: vor avea nevoie de mai putini ani pentru a se putea titulariza intr-o specialitate. Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca, incepand cu concursul din acest an, se va reduce durata de pregatire prin rezidentiat pentru unele specialitati.

Astfel, potrivit unui Ordin al ministrului Sanatatii, Cseke Attila, a fost redusa cu un an durata de pregatire in cazul a 36 de specialitati medicale, din 59 cate exista in prezent. “Am scutit astfel 36 de ani pentru pregatirea in specialitate. Avem doua avantaje prin aplicarea noilor prevederi. In primul rand vom obtine formarea mai rapida a medicilor specialisti care intra sa lucreze in spitalele din Romania, pe de alta parte venim in sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiti sa astepte ani intregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste masuri ne vom alinia si noi normelor europene”, a explicat ministrul Cseke Attila.

Cea mai scurta durata de pregatire in specialitate a ramas de trei ani, iar cea mai lunga perioada este de sase ani. Nu va mai exista rezidentiat cu durata de sapte ani. Conform normelor vechi, ca sa obtina specializari in chirurgie generala, chirurgie cardiovasculara si neurochirurgie, medicii erau nevoiti ca, dupa cei sapte ani de pregatire universitara, sa mai invete, in plus, inca sapte ani. In prezent, pentru a obtine aceste specializari durata de pregatire este de sase ani. Anul acesta concursul de rezidentiat va avea loc in data de 21 septembrie.

Sursa: Curentul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns