Peste 60.000 de romani sunt diagnosticati gresit in fiecare an

Datele statistice arata ca, anual, in Romania, peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate gresit. Potrivit medicilor, astfel de erori de practica se pot strecura usor, mai ales atunci cand instrumentele si aparatura necesara pentru diagnosticarea unor boli lipsesc din majoritatea spitalelor romanesti, iar clinicile in care acestea exista sunt inaccesibile pentru cei mai multi romani, din cauza preturilor ridicate.

“Exista doua tipuri de erori atunci cand se stabileste un diagnostic. Pe de o parte, exista greseli care se fac deoarece spitalele nu sunt echipate corespunzator si, prin urmare, nu pot fi imputate medicului, iar pe de alta parte, exista erori care tin de comportamentul medicului, iar pacientul trebuie despagubit deoarece nu are nicio vina pentru prejudiciul creat”, a declarat dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Spre deosebire de restul tarilor din Uniunea Europeana, Romania este singura tara in care nu a fost implementata inca legislatia care prevede despagubirea pe cale amiabila a pacientului care a fost victima unei erori medicale. “In prezent, proiectul de lege se afla depus in Parlament si speram ca pana la sfarsitul anului sa existe o lege prin care medicul sa fie obligat sa acorde despagubiri pacientului in termen de 90 de zile de la constatarea prejudiciului”, a mai precizat Astarastoae.

Sursa: Adevarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

2 Raspunsuri la “Peste 60.000 de romani sunt diagnosticati gresit in fiecare an”

  1. anonim A spus:

    Nu vad un motiv ptr. care un pacient ar trebui sa sufere ptr. faptul ca cineva nu are ustensilele necesare ptr. a-si face meseria sau nu are dispozitia de a lucra. Am si eu o intrebare ptr. toate cadrele medicale, daca atit de frumos stiti sa protestati ptr. salarii si impotriva concedierii, ce ar fi daca a-ti protesta odata ptr. fonduri ptr. aparatura? Sa stiti ca juramintul (oare il mai tineti minte?) ce l-ati depus ar trebui sa va motiveze sa faceti si asta daca considerati ca e necesar.

  2. axel A spus:

    nu imi aduc aminte de nici un pasaj din juramant care sa te duca cu gandul ca trebuie sa stai cu mana intinsa la societate si sa ceri imbunatatirea conditiilor in care iti faci treaba ca medic.aparatura medicala , in cel mai bun caz, are preturi exorbitante pentru tari sarace, societati sarace si aceasta nu o constata doar guvernantii ci si persoanele private care se aventureaza sa “sponsorizeze ” ceva (vezi cazul becali, desi , poate acesta nu este cel mai bun, insa e celebru).daca dvs, domnule sau doamna “anonim” nu vedeti nici un inconvenient in faptul ca spitalele nu au tot ce la trebuie,iar medicii doar prin dragoste de pacient si-ar putea face meseria, atunci sa ne intoarcem la medicina medievala , cu spiteri si barbieri. cu alchimisti. cu pictori – medici. cu poeti -medici.nici un pacient nu ar trebui sa sufere pentru lipsa de dotare. dar cine face aceasta dotare ? eu ? dvs ? sau o societate intreaga ? daca au aparut si aberatii (licitatii si contracte obscure) la care rezultatul a fost depozitarea si degradarea unor echipamente, asta nu mai este de competenta medicilor, cred. dupa mine personal, ar trebui concediati TOTI medicii si cadrele medii din tara asta. nu cu proteste se rezolva problema sanatatii la noi. se rezolva doar prin dizolvare. in momentul in care societatea o sa vada cat de importanti sunt cei care lucreaza in sanatate, o sa fiti dvs cei care veti protesta in piata guvernului pentru obligarea medicilor sa nu plece din sistem. si va veni ziua aceea, cat de curand.

Lasa un raspuns