Peste 10.000 de medici au cerut certificate pentru a pleca in strainatate

Circa 10.000 de medici, dentisti si farmacisti au cerut certificate din partea Ministerului Sanatatii pentru a pleca in strainatate si sunt gata sa paraseasca tara in momentul in care primesc documentele, potrivit datelor MS.

Peste 5.000 de cadre medicale au parasit Romania din 2007 pana in prezent, echivalentul a circa 10% din totalul personalului specializat din Sanatate. Spitalele straine si agentiile de recrutare vin cu tehnici noi pentru a-i atrage pe medicii romani. Tot mai multi medici specialisti din Romania, cu experienta de zeci de ani in specialitatea pe care o practica, primesc scrisori prin posta cu oferte de munca in strainatate.

In anul 2007, din Romania au plecat 2.000 de medici, in timp ce in 2008 numarul celor plecati a atins 1.200. In 2009, au plecat 1.400 de medici in strainatate, iar in primele luni ale acestui an au parasit tara pentru locuri de munca mai bine platite 800 de medici. Salariul mediu al unui medic in Romania este de 350 de euro, in timp ce in UE el ajunge la 3.000 de euro.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

4 Raspunsuri la “Peste 10.000 de medici au cerut certificate pentru a pleca in strainatate”

 1. Driga A spus:

  Cei care fac politicile sanitare sunt sedusi de teoria conspiratiei. Ei prefera sa vorbeasca mereu despre unii care ii atrag pe medici cu niste salarii mari fara sa recunoasca de fapt ca medicii fug de ceva, ca sunt expulzati de un sistem. Daca este sa ne gandim la salarii, ei fug de niste venituri insultator de mici care se tot restrang de catre o Casa de Asigurari care nu are nevoie de sugestile si de parerile noastre, si se duc catre niste salarii NORMALE, care nu sunt deloc mari. Mai fug de atmosfera antimedicala din presa unde jurnalisti neprofesionisti si necalificati care parca sunt din alta lume, ii iau la rost cu obraznicie si adanca necunoastere, dezvoltand si in populatie un curent antimedical. Daca demonstrati prin cuvinte grele ca nu aveti nevoie de noi, de ce va mai mirati? Fiul si nora mea, medici, incearca sa ma persuadeze sa vin cu ei in strainatate. Eu aleg sa nu merg. Dar ei au dreptate si ii aprob.

 2. axel A spus:

  cand o sa ajungem la numarul “optim” de medici pe cap de locuitor, respectiv 1/5000, atunci statul roman poate se va trezi cumva…sa constate ca nu mai are ce face.presa va avea intotdeauna un subiect de comentat, medical sau nu, depinde de cine si cat plateste pentru asta, deci aici nimic nou. mananca din “gunoaie”.cifra de 10000 de medici avansata de realitatea.net este pentru cei din exteriorul sistemului. cifra reala a cadrelor medicale (medici, asistente, dentisti, farmacisti, moase, ingrijitoare)care pleaca , ramane in realitate necunoscuta si necontrolabila.

 3. GhidCabinet.ro A spus:

  Exodul medicilor reprezinta un fenomen generalizat cel putin in Europa de Est. Cadrele medicale aleg tari precum Marea Britanie, Germania, Franta sau Belgia nu doar pentru salariile mai mari, ci si pentru accesul la aparatura de calitate. Pentru a combate fenomenul, in lipsa unor reforme de substanta in sistemele de sanatate ale tarilor est-europene (reforme aproape imposibil de realizat in contextul economic actual), Comisia Europeana are in agenda o propunere legislativa care sa impuna statelor din Occident anumite restrictii in recrutarea medicilor. Printre aceste restrictii se numara si pastrarea unui anumit numar de cadre medicale, in functie de numarul populatiei deservite. Deocamdata, proiectul legislativ se afla in dezbatere la CE.

 4. axel A spus:

  pastrarea unui numar de cadre medicale…dar cum? pot fi obligati medicii sa nu mai plece? asta e imposibil in conditiile pietei muncii din UE. pot impune restrictii statelor occidentale la importul de cadre medicale din afara UE. asta da.nord-americanii spun ca nu este etic sa faci medicina gratis in tara ta si apoi sa mergi si sa te angajezi la ei. si cu toate astea isi permit sa spuna una si sa faca exact pe dos. cine are rabdare (si bani) sa dea toate stepurile, e binevenit sa lucreze pana ii sar capacele.

Lasa un raspuns