Pacientii cu paralizie s-ar putea deplasa cu un aparat condus de respiratie

Oamenii de stiinta din Israel au dezvoltat un “detector de respiratie” care i-ar putea ajuta pe pacientii cu paralizie totala sa navigheze pe internet sau sa-si miste scaunul cu rotile. Dispozitivul se afla in teste la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel, detecteaza schimbarile de presiune din cavitatea nazala si le transforma in semnale electrice. “Detectorul de respiratie” poate fi conectat la un soft special si folosit pentru a misca cursorul unui mouse sau pentru a controla un scaun cu rotile.

Aparatul a fost testat de mai multe persoane care sufera de paralizie totala. O femeie de 51 de ani, care in urma unui atac cerebral nu se mai poate misca, nu poate vorbi si nici macar clipi, a putut sa comunice pentru prima data folosind aceasta tehnologie. Dupa 19 zile in care a exersat timp de 20 de minute pe zi cum sa-si controleze respiratia, ea a putut sa scrie un mesaj familiei. Un alt barbat, care este paralizat total de 18 ani, din cauza unui accident de masina, si-a scris numele dupa numai 20 de minute de exercitii, potrivit cercetatorilor.

Noam Sobel, neurobiolog la Institutul Weizmann, a dezvoltat dispozitivul aproape din greseala. Dr. Sobel studiaza modul in care creierul proceseaza mirosul si spune ca i-a venit ideea lucrand cu un olfactometru, aparat folosit pentru aprecierea acuitatii olfactive. Desi alti cercetatori isi exprima scepticismul cu privire la eficienta dispozitivului, sustinand ca pacientii paralizati nu isi pot controla suficient sistemul muscular, Dr. Noam Sobel raspunde ca tehnologia este inca in teste si in dezvoltare.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns